Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Mali vrt – zanimljive priče iz vrtića
Kreativni centar: Mali vrt - zanimljive priče iz vrtića
Kreativni centar: Mali vrt - zanimljive priče iz vrtića

Kreativni centar: Mali vrt – zanimljive priče iz vrtića

Nova edicija slikovnica u izdanju Kreativnog centra Mali vrt obuhvata tri zanimljive priče namenjene deci starijoj od tri godine.

U knjigama autorke En Truf – Žuti kolač s višnjama, Let na ko bajagi Mars i Tri princezevrtić je predstavljen kao mali vrt – zajednica dece i vaspitača, u kojoj je svaki dan po nečemu poseban.

Tako vrtuljci, dečaci i devojčice iz ovog neobičnog vrtića, i vrtlari, njihovi vaspitači, organizuju Dan žutog kolača s višnjama kada svi zajedno prikupljaju namirnice za ovu čuvenu poslasticu i uz dosta truda i zajedničkih napora uspevaju da naprave čak dva pleha kolača.

Maštovitost vrtuljaka i vrtlara dolazi do izražaja i pri organizaciji leta na ko bajagi Mars, kada zajedničkim snagama prave raketu od kartona, skupljaju posadu i kreću u uzbudljivu avanturu u vasionu.

Posebna zgoda u Malom vrtu je Pozorišni dan. Tada svi zajedno dele uloge u predstavi, nakon koje aplaudiraju domišljatim glumcima.

Osobenost Malog vrta, pored naglašenog zajedništva, ogleda se i u nesvakidašnjoj atmosferi slobode. Sloboda u Malom vrtu podrazumeva da su u njemu razlike dobrodošle. Greške se shvataju kao sastavni deo svakog napretka i, uz podršku zajednice, popravljive su. U ovom vrtiću sloboda znači i mogućnost boravka u prirodi – u bašti, s domaćim životinjama, na igralištu ili u šumici pored reke.

Vrednosti ovog malog društva posebno su istaknute na ilustracijama Eveline Daneve Rajninger. Na njima su predstavljeni vrtuljci i vrtlari različitih godina i porekla, a raznolikostima zajednice Malog vrta ne doprinose samo oni, već i sav drugi živi svet – životinje i biljke. Ovakvim postupcima stvara se optimistična, topla i praznična atmosfera u svetu Malog vrta.

Pisane prvenstveno kako bi pomogle roditeljima da deci približe ideju o samostalnom boravku u vrtiću, slikovnice iz ove edicije sigurno će obradovati i vaspitačice i vaspitače, jer će biti dobar izbor za zajedničko čitanje s decom.

Odnosi koji se neguju u Malom vrtu povod su za razmišljanje i o odnosima koje gradimo u našim vrtićima, kao i o vrednostima koje negujemo – poput tolerancije, odgovornosti prema drugima, poštovanja i očuvanja prirode. (danubeogradu.rs)