Naslovna » Izlasci » Festivali » Novi hrabri svet: Dobitnici Zlatne palme i Zlatnog lava na 50. FEST-u
50. FEST: Novi hrabri svet (detalj sa plakata)
50. FEST: Novi hrabri svet (detalj sa plakata)

Novi hrabri svet: Dobitnici Zlatne palme i Zlatnog lava na 50. FEST-u

Međunarodni filmski festival – FEST biće održan jubilarni 50. put, od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji CEBEF-a.

Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi „Novi hrabri svet“, igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio „Hrabri novi svet“.

Publici našeg najvećeg filmskog festivala, u okviru programa biće ponuđeno više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

50. FEST: „Strahinja Banović“ na otvaranju

Na 50. FEST-u biće prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine: film „Titan„, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film „Događaj“ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film „Strahinja Banović„, reditelja Stefana Arsenijevića.

Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog izdanja festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a. (danubeogradu.rs)