Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Jagnje
Novi filmovi u bioskopima: Jagnje
Novi filmovi u bioskopima: Jagnje

Novi filmovi u bioskopima: Jagnje

Islandski kandidat za Oskara, film Valdimara Jóhannssona, „Jagnje“, prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 3. februara 2022.

Ovo nagrađivano delo (nagrada na festivalu u Kanu – za originalnost, EFA nagrada – za specijalne efekte) je, kako pišu kritičari, „začudno“.

Žanrovski, „Jagnje“ je kombinacija horora i folkorne bajke. Film je nemoguće tumačiti bez ključa nordijskih narodnih priča, bez saznanja koliko je za narode severa priroda utkana u kulturu. A upravo zbog te primese folklornog, „Jagnje“ nije klasičan horor, već, preciznije – horor atmosfere sa elementima fantazije.

Slavna glumica, Numi Rapas, najpoznatija po ulozi Lizbet Salander u trilogiji „Milenijum“, ovoga puta se našla u prilici da govori islandski, jezik koji je naučila dok je kao mala živela u ovoj ostrvskoj zemlji. Ali, u filmu ima veoma malo reči.

Radnja je smeštena u pokret, poglede i prećutne dogovore.

U filmu se otvaraju važna pitanja: pitanje majčinstva, života sa gubitkom, gde se završava čovek a gde već kreće jedan svet sa kojim čovek može samo da živi ali ne i da živi u njemu, kako se nositi sa prazninama života…

Supružnici Marija i Ingvar žive izolovano na svojoj farmi ovaca na Islandu. Njihovu svakodnevicu poremeti dolazak neobičnog jagnjeta na farmu. Kako od dvoje postaje troje, da bi se ponovo uspostavila ravnoteža, pojavljuje se i Ingvarov brat. Naravno, ravnoteža je samo privid, na kraju filma za mladi bračni par ništa više nije isto…

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Lamb / Jagnje. Početak prikazivanja: 3. februar 2022. Dužina trajanja: 106 minuta. Države i godina proizvodnje: Island, Švedska, Poljska / 2021. Žanr: horor, fantastika, drama. Uloge: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson. Reditelj: Valdimar Jóhannsson.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.