Naslovna » Porodica » Deca » Beogradska filharmonija – koncerti za decu: Genijalna deca koja menjaju svet
Beogradska filharmonija: Slavica Perić i deca (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Slavica Perić i deca (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija – koncerti za decu: Genijalna deca koja menjaju svet

Beogradska filharmonija je pripremila zabavu za decu školskog uzrasta na koncertima od 23. do 25. marta i od 4. do 8. aprila 2022.

U filharmonijskoj Sali (Studentski trg 11) navedenih dana od 10.00 i od 12.00, biće realizovan program „Genijalna deca koja menjaju svet“, o vunderkindima koji su stvarali muziku, a među njima je i Ivan Tasovac kao daroviti pijanista.

Novi filharmonijski program predstavlja muzičke genijalce, čija su dela pomerila granice i vekovima inspirisala brojne generacije. Mlada publika će, pod palicom dirigenta Ivana Markovića, upoznati dela čuvenih kompozitora koji su promenili istoriju muzike kao što su Mocart, Betoven, Mendelson i Sen-Sans.

Kroz priču o malom Betovenu i njegovoj muzici, deca će upoznati još jednog muzičkog genijalca i vunderkinda na klaviru. Ivan Tasovac je imao samo 11 godina kada je prvi put nastupio sa Beogradskom filharmonijom za koju je ostao vezan celoga života, a klinci će čuti njegov snimak čuvene kompozicije „Za Elizu“.

Kroz priču o genijalnim muzičarima tradicionalno vodi filharmoničarka Slavica Perić, a pored čuvenih kompozitora, školarci se susreću i sa muzikom savremenih stvaralaca – odnosno njihovih vršnjaka.

Očekuje ih luda zabava i brza muzička vožnja u ostvarenju „Splav lovaca na dinosauruse“, mlade i nesvakidašnje talentovane Mije Mićić. Napisala je ovu kompoziciju sa 11 godina koju je izvela Njujorška filharmonija i još je na repertoaru čuvenog orkestra. Mijina muzika prikazuje vožnju na rolerkosteru, neobične prizore koji se dešavaju usput ali i tipičnu reakciju tokom adrenalinske vožnje, a to je vriska od uzbuđenja i brzine.

Tako će filharmoničari pozivati klince da im se pridruže u atraktivnoj vožnji ali i neobuzdanom pravljenju graje na nesvakidašnjem muzičkom rolerkosteru. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.