Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Chalaban bend – koncert marokanske gnawa i jazz fuzije
Chalaban bend
Chalaban bend

Chalaban bend – koncert marokanske gnawa i jazz fuzije

Povodom obeležavanja 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroko i Republike Srbije koncert će održati Chalaban bend.

Ovaj sastav nastupiće u Operi i teatru Madlenianum u utorak, 8. marta 2022. od 19.30, a dan kasnije i u Hali 1 Novosadskog sajma.

Marokanski muzičar Said Tichiti je 1999. godine u Budimpešti osnovao Chalaban bend. Bend je veoma aktivan na svetskoj muzičkoj sceni centralne i istočne Evrope i na veoma originalan način testira otvaranje marokanske muzike ka tradicionalnoj muzici srednje Evrope, kao i ka balkanskom i ciganskom stilu.

Sa željom da spoje instrumente i melodije juga i severa, istoka i zapada, oni svojim radom prevazilaze okvire vizije narodne muzike. To je ralog zašto je svaki koncert ili album Chalaban benda ispunjen pustinjom i duhovnošću kroz koje se prožimaju melanholočne melodije srednje Evrope, a na kraju se čuje prizvuk transa.

Chalaban bend do sada je objavio šest albuma. Muzičari Chalaban benda:

  • Said Tichiti: gembri, lauta, perkusije i vokal;
  • Khalid Moutahir: perkusije i vokal;
  • Kovacs Balint: gitara;
  • Kovacs Ferenc: Truba i violina;
  • Torják David: bas gitara;
  • Golovics Ferenc: bubnjevi.

Ove 2022. godine obeležava se 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Maroka i Srbije manifestacijom „Godina Maroka u Srbiji„.

Ambasada Maroko u Beogradu pripremila je program sa nizom umetničkih i kulturnih aktivnosti (muzički koncerti, filmski festivali, književne konferencije) u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.