Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Internacionalna škola programiranja u Beču
Internacionalna škola programiranja u Beču - 42 Vienna (foto: 42 Vienna)
Internacionalna škola programiranja u Beču - 42 Vienna (foto: 42 Vienna)

Internacionalna škola programiranja u Beču

Bečkoj privredi nedostaje oko 30.000 IT-stručnjaka, uz tendeciju rasta posebno poslednjih meseci zbog širenja procesa digitalizacije.

Da bi dopunili postojeće obrazovne kapacitete za programere u Beču se u septembru 2022. otvara kampus francuske škole 242 lanca kodiranja“ – „42 Vienna“.

„Austrija je u mnogim oblastima digitalizacije, kao što je na primer e-Uprava u samom vrhu. Beč pokreće važne inicijative za digitalizaciju i kao okosnica Dunavske regije predstavlja centar koji privlači talente iz susedstva. Poziv privrede za najbolje obučenim IT-specijalistima sve je glasniji. Uz snagu vodećih preduzeća „42 Vienna“ nudi međunarodno priznate obrazovne mogućnosti za sve talente u gradu i omogućava početak karijere koji obećava“, izjavila je direktorka Rozemari Pihler.

„Visok kvalitet života u Beču zasnovan je na izraženom stepenu digitalizacije. ’42 Vienna’ će doprineti da Beč postane još interesantniji za strane firme“, rekla je izvršna direktorka škole „École-42“ Sofi Viže.

Školovanje za sve studente je besplatno i ne zahteva programersko predznanje, već se gradi na logičkom razmišljanju. Poseban značaj stavlja se prisustvovanju na nastavi u projektnim grupama.

Pored različitih specijalizacija u IT-oblasti studenti razvijaju sposobnosti u saradnji, kreativnosti, rešavanju problema, angažovanju i preduzetničkom razmišljanju. U prvoj studijskoj godini od septembra 2022. godine na raspolaganju je 150 slobodnih mesta. Tokom sledeće tri godine taj broj će se povećati na ukupno 450 studenata po godini.

Ovaj obrazovni model osnovan je 2013. godine u Parizu, nema predavače, udžbenike niti predavanja – cilj je razmena ideja s vršnjacima kroz igru („Gamification“). Sastavni deo obrazovanja su dva šestomesečna praktična modula. U zavisnosti od vremenskih mogućnosti studenata školovanje traje između 1,5 i pet godina.

Više informacija može se saznati na ovom linku. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.