Naslovna » Izlasci » Pozorište » Malo pozorište „Duško Radović“ obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade
MP "Duško Radović": Bajka o čarobnom kamenu (foto: Z. Sinobad)
MP "Duško Radović": Bajka o čarobnom kamenu (foto: Z. Sinobad)

Malo pozorište „Duško Radović“ obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade

Malo pozorište „Duško Radović“ će ove godine obeležiti Svetski dan pozorišta za decu i mlade sa dva programa u nedelju, 20. marta od 12.00.

Prvi program koji će biće izveden na otvorenom, činiće mali performans defile koji će u 12.00 početi od Kalemegdana, a zatim prolaziti Knez Mihailovom ulicom do Trga republike, nakon čeka će se vratiti na početnu tačku.

U saradnji sa Kompanijom Balet mladih i profesorom Aleksandrom Ilićem studenti Instituta za umetničku igru će provesti veliki brod kroz pomenute lokacije. Defile će biti praćen muzikom, a izvođenjem lutkarskih minijatura u programu će učestvovati i glumac Malog pozorišta – Goran Balančević.

Za to vreme u Malom pozorištu „Duško Radović“ biće izvedena predstava za decu „Bajka o čarobnom kamenu„, a glumci Katarina Dimitrijević i Bogdan Bogdanović tradidicionalno će pre početka predstave pročitati poruke koje su ovim povodom napisali Su Džajls (predsednica međunarodnog ASITEŽ-a) i Jovan Caran (nagrađivani glumac i reditelj u oblasti lutkarskog pozorišta).

Svake godine Međunarodna organizacija za razvoj pozorišta za decu i mlade – ASITEŽ koju čini na hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih centara u svetu čita poruke uvaženih umetnika i kroz posebno pripremljene programe, skreće pažnju kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umetnosti za decu i mlade, na značaj pozorišne kulture i njen uticaj u odrastanju, obrazovanju i vaspitanju novih generacija.

„Povesti dete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i negovati pravo dece i mladih na umetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati decu i mlade je veoma važno – još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promenom.“
Su Džajls, predsednice međunarodnog ASITEŽ-a

„Ponosno sam prihvatio zadatak da napišem poruku povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade. I već u sledećem trenutku pala mi je na pamet prva rečenica iz predstave „Kapetan Džon Piplfoks“ po tekstu Duška Radovića. Dotični kapetan tamo kaže: „Setio sam se sebe pa plačem… Na sreću, setio sam se i jedne pesmice Duška Radovića iz predstave „Miševi i mačke naglavačke“. U toj predstavi sam maskiran u miša recitovao:
„Mamurni Miš u Memli Muzeja Merka Mrtvog Mamuta… Milenijumi Minuše Mraz od Mamuta načini Masakr i pomor Međutim Miš još Mrda. Mišu su Malo i Mraz i Mačka i Mišomor“. Zatim sam se setio nas, lutkara, glumaca, plesača i pevača, svih nas sa ogromnom voljom za preživljavanjem. Kao putujući zabavljači, kroz vekove smo vukli kola sa opremom, po kiši i mrazu. I mi smo preživeli sve to. Nama su i mrvice sa teatarske trpeze bile dovoljne. Zato još mrdamo, kao i onaj filozofski nastrojen miš.“
Jovan Caran, nagrađivani glumac i reditelj u oblasti lutkarskog pozorišta

(danubeogradu.rs)

loading...