Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Sat unapred: Letnje računanje vremena 2022.
Sat unapred: Letnje računanje vremena 2022. (ilustracija: Pixabay)
Sat unapred: Letnje računanje vremena 2022. (ilustracija: Pixabay)

Sat unapred: Letnje računanje vremena 2022.

U noći između subote i nedelje, 27. marta 2022. godine, počeće letnje računanje vremena, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2022. godini počinje 27. marta u 2.00, tako što se pomeranjem za jedan čas unapred vreme u 2.00 računa kao 3.00.

Na većini uređaja (računari, mobilni telefoni…) ta radnja će biti izvršena automatski, ali proverite za svaki slučaj. Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru (dakle, do 30. oktobra 2022), kada počinje zimsko računanje vremena.

Da napomenemo još jednom da su istraživanja pokazala da je letnje računanje vremena štetno po zdravlje, jer nam je na šest meseci produžen dan. Pojedinci, samim tim, manje spavaju, pa se smanjuje radna efikasnost. Veće su mogućnosti za srčane i moždane udare, a raste i broj saobraćajnih nesreća.

  • Američki Senat doneo je odluku da od 2023. više neće biti letnjeg računanja vremena, a već ove godine ga nema na Havajima i u Arizoni.
  • Sedamdesetak zemalja koristi letnje računanje vremena u bar jednom delu zemlje.
  • Japan, Indija i Kina su jedine velike industrijalizovane zemlje koje ne primenjuju neki oblik letnjeg računanja vremena.

Pogledajte MAPU.

»»» Kalendar za 2022. objavili smo na OVOM LINKU.

»»» Događaji u Beogradu i online programi su na OVOM LINKU.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.