Naslovna » Porodica » Deca » Tim za škole: Nastava za osnovce i srednjoškolce od 21. marta 2022.
Tim za škole: Nastava za osnovce i srednjoškolce (foto: Ivan Aleksić / Unsplash)
Tim za škole: Nastava za osnovce i srednjoškolce (foto: Ivan Aleksić / Unsplash)

Tim za škole: Nastava za osnovce i srednjoškolce od 21. marta 2022.

Tim za škole doneo je novu odluku koja će važiti od ponedeljka, 21. marta 2022, za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji učenici će pohađati nastavu neposredno, odnosno, po prvom modelu.

Po podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od 10. do 15. marta 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 1.403 (0,18 odsto), navedeno je u saopštenju.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, bilo je tri (0,007 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih pet kalendarskih dana.

Ukupno je 114 (0,28 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih pet kalendarskih dana i pet (0,01 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih pet kalendarskih dana, piše u saopštenju.

Što se tiče štrajka, po podacima koje su Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavile škole, u 1.460 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 1.768, nastava je realizovana u punom obimu.

Časovi su bili skraćeni na 30 minuta u 308 škola, koje su delimično ili potpuno učestvovale u štrajku upozorenja, što je 17,42 odsto.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne smatra sindikate suprotstavljenom stranom i u stalnom je dijalogu sa predstavnicima reprezentativnih sindikata. Na tim sastancima razmatrani su i rešavani različiti zahtevi sindikata.

Jedan od rezultata tog dijaloga jeste odluka Vlade da se raspišu konkursi za zapošljavanje 2.500 prosvetnih radnika na neodređeno vreme, a u toku su i dogovori u vezi sa izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora.

Na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta podržan je predlog sindikata za isplatu solidarne pomoći prosvetnim radnicima i predlog je upućen Vladi, navodi se u saopštenju. (danubeogradu.rs)