Naslovna » Porodica » Deca » Upis dece u osnovnu školu preko portala eUprava
Upis dece u osnovnu školu (foto: Pixabay)
Upis dece u osnovnu školu (foto: Pixabay)

Upis dece u osnovnu školu preko portala eUprava

Upis dece u osnovnu školu omogućen je od danas, 21. marta 2022. preko usluge eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnu školu.

To je omogućila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na portalu eUprava. Prošle godine je tu elektronsku uslugu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Roditelji na jednostavan način mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Odlaskom u školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje od 1. aprila do 31. maja.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje gotovo 30 različitih informacionih sistema.

Roditeljima je na portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8.00 do 15.00.

Upis dece u osnovnu školu – elektronski (koraci)

Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na portalu eUprava gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs;

  • detaljno uputstvo možete pronaći ovde;
  • nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na portal eUprava (uputstvo za prijavu);
  • iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;
  • nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

(danubeogradu.rs)