Naslovna » BG svaštara » Medicina » Trajna epilacija laserom: Koliko tretmana je potrebno i da li je bolna
Dermatim: Trajna epilacija laserom (foto: Yen Phi / Unsplash)
Dermatim: Trajna epilacija laserom (foto: Yen Phi / Unsplash)

Trajna epilacija laserom: Koliko tretmana je potrebno i da li je bolna

Epilacija laserom je jedan od najčešćih laserskih tretmana koji se danas izvode u svetu. Laserskom epilacijom se efikasno, trajno i bezbedno uklanjanju dlačice sa bilo koje regije tela.

Laseri emituju svetlost određenih talasnih dužina, koja se absorbuje od strane folikula dlaka, nakon čega dolazi do njihove destrukcije.

Epilacija laserom se najčešće koristi za uklanjanje dlačica sa lica, brade, nausnica, nogu, ruku, pazuha i bikini zone. Laserski zrak selektivno pogađa melanin, tamni pigment u korenu dlake.

Svetlosna energija se transformiše u toplotu, koja zatim uništava koren dlake. Sa oštećenjem korena dlake usporava se i njen rast. Pri svakom tretmanu oštećenje dlake je sve veće, te dlačice koje se obnavljaju postaju tanje i svetlije.

Prosečno se, pri svakom tretmanu, trajno uništava oko 20% tretiranih dlaka. Okolne strukture u koži, laserski zrak ne prepoznaje, samo prolazi kroz njih, tako da nema oštećenja ostalog tkiva.

Laserska epilacija se može koristiti samo za dlake koje imaju pigmenta. Najbolji rezultati se postižu kod osoba svetlog tena kože, sa tamnim i debelim dlakama.

Broj tretmana laserske epilacije je individualan i zavisi od kvaliteta i boje dlake, boje kože, hormonskog statusa i tretirane regije. Dlake koje najbolje reaguju na lasersku svetlost su one koje se nalaze u anagenom stadijumu fazi aktivnog rasta.

U normalnom stanju oko 85% dlaka je u fazi aktivnog rasta, a 15% u stadijumu mirovanja. Ostale dlake koje nisu bile u aktivnoj fazi rasta, laser uništava pri sledećem tretmanu.

Zato je potrebno uraditi seriju od četiri do šest tretmana, da bi se svaka generacija dlake uništila.

Za određene regiju koje spadaju u hormonski zavisne zone, kao što je lice, potreban je veći broj tretmana. Kod osoba kod kojih postoji hormonski poremećaj, laserska epilacija je manje uspešna.

Pre laserskog tretmana, ne treba čupati dlačice sa tretirane regije najmanje 3 -4 nedelje. Dozvoljeno je, za to vreme koristiti makazice ili brijač za uklanjanje dlaka, kao i kremu za depilaciju. Za pregled dlaka pre tretmana, dovoljno je da su dlake dužine jedan milimetar. Važno je da koža nije osunčana, već prirodne boje tena. Ukoliko je postojalo izlaganje suncu, potrebno je da prođe najmanje dva meseca do laserskog tretmana.

Da li je epilacija laserom bolna pročitajte na portalu Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.