Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » U Beču koriste travu iz Dunava za kompost
U Beču koriste travu iz Dunava za kompost (foto: WGM / Jobst)
U Beču koriste travu iz Dunava za kompost (foto: WGM / Jobst)

U Beču koriste travu iz Dunava za kompost

U Beču je otpočela sezona košenja podvodne vegetacije u Starom Dunavu kako bi do početka sezone kupanja sve bilo spremno za posetioce.

Usled hladnih martovskih dana, rast podvodnih biljaka ili makrofita je do sada bio usporen. Međutim, sada je počeo njihov rast, pa su bečki čamci za košenje i odnošenje trave otpočeli ovogodišnju radnu sezonu. Na vrhuncu sezone je u upotrebi do 25 čamaca.

Čamci kose biljke na dubini od 2,5 metara, a trava se sakuplja i dostavlja u postrojenje Lobau, gde se prerađuje u organski kompost.

Foto: PID / Christian Fürthner
Foto: PID / Christian Fürthner

U 2021. godini je sakupljeno 1.900 tona podvodnih biljaka iz Starog Dunava što je nešto manje nego prethodnih godina. To je uslovljeno hladnim prolećem sa malo sunčanih dana. Rekordna godina za rast biljaka je bila 2018. Tada je pokošeno 3.300 tona.

„Makrofiti su neophodni za kvalitet vode, ali među kupačima i nautičarima nisu omiljeni. Stoga smo osmislili sistem upravljanja koji omogućava da su s jedne strane biljke zaštićene i kvalitet vode održan, a s druge strane posetioci zadovoljni“, izjavila je Uli Zima, članica gradskog veća zadužena za vode. (EuroComm)

loading...