Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » 125 godina Pratera
125 godina Pratera (foto: Anton)
125 godina Pratera (foto: Anton)

125 godina Pratera

Veliki točak u zabavnom parku Prater, svetski poznati simbol glavnog grada Austrije Beča, ove godine slavi 125 godina postojanja.

U znak završetka radova poslednji šraf na Velikom točku je pričvršćen 25. juna 1897, a svečano otvaranje je organizovano 3. jula iste godine.

Panoramski točak je izgrađen u čast 50-ogodišnjice vladavine cara Franca Jozefa I i u to vreme je bio jedan od najvećih točkova na svetu. Danas je najstariji točak na svetu u pogledu njegove konstrukcije.

Povodom jubileja biće organizovane nove atrakcije za posetioce zabavnog parka pod sloganom „tradicija sreće moderno“.

Već je predstavljena jedna nova atrakcija u Prateru. Posetioci imaju priliku da se voze na čeličnoj konstrukciji sa staklenim podom. Osim toga, u saradnji sa hotelom „Superbude“, koji se nalazi u blizini Pratera, vagon 28 će biti pretvoren u hotelsku sobu.

Međunarodna nagradna igra koja se sprovodi na društvenim mrežama u saradnji sa Turističkom organizacijom Beča do kraja maja, omogućiće pobedniku da provede jednu noć u hotelskom vagonu.

Pozorišni ansambl „Nesterval“ će predstavljati poznate ličnosti iz epoha koje su sledile nakon otvaranja Velikog točka, kao što su car Franc Jozef I, engleski inženjer Valter Baset, Zigmund Frojd, Romi Šnajder ili Falko. (EuroComm)