Naslovna » Izlasci » Akcije » Evropska nedelja javnog zdravlja od 16. do 20. maja 2022.
Evropska nedelja javnog zdravlja (foto: Pixabay)
Evropska nedelja javnog zdravlja (foto: Pixabay)

Evropska nedelja javnog zdravlja od 16. do 20. maja 2022.

Od 16. do 20. maja 2022. u evropskim zemljama će biti obeležena Evropska nedelja javnog zdravlja pod sloganom „Zdravlje tokom čitavog života“.

Ovogodišnji slogan ukazuje na značaj očuvanja i unapređenja zdravlja od najranijih dana.

Inicijator obeležavanja je Evropsko udruženje za javno zdravlje, uz podršku kancelarije za evropu svetske zdravstvene organizacije. Crveni krst Beograd se na poziv Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, pridružuje obeležavanju Evropske nedelje javnog zdravlja kroz organizovanje zdravstveno promotivnih aktivnosti u zajednici.

Tim povodom, u ponedeljak, 16. maja, na Trgu republike kod fontane blizu Knez Mihailove ulice, pod motom „Tvoje zdravlje zavisi od tebe!“ Crveni krst Beograda sprovešće prigodnu akciju.

Pored ove manifestacije u prostorijama Crvenog krsta Beograda (Simina 19/treći sprat) od 15.30 do 16.30 održaće se predavanje „Mere oživljavanja – šta je novo“ za studente medicine i volontere u prvoj pomoći. Predavač će biti dr Adi Hadžibegović, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

Nedelja zdravlja usta i zuba na Voždovcu

U okviru Evropske nedelje javnog zdravlja, održava se i Nedelja zdravlja usta i zuba od 16. do 22. maja.

Stomatološki timovi Doma zdravlja „Voždovac“ u toku sledeće nedelje sprovodiće zdravstveno vaspitanje dece i roditelja.

Reči će biti o pravilnoj higijeni i ishrani, značaju redovne kontrole kod stomatologa i redovne profilakse. Zdravstveno vaspitni rad će se obavljati u prostorijama namenjenim za rad sa zdravom decom u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece u Centralnoj zgradi Doma zdravlja „Voždovac“, Ustaničkoj 16, zatim u ogranku „Šumice“ u Ustaničkoj 125a i u ogranku „Dr Aleksandar Jeličić“ u Meštrovićevoj 34.

Redovna motivacija dece i roditelja za očuvanjem zdravlja usta i zuba u stomatološkim ordinacijama biće upotpunjena i ovakvom promocijom oralnog zdravlja, navedeno je u saopštenju Doma zdravlja „Voždovac“. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.