Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 26. maj – 7. jul 2022.
Izložbe u KCB: Studio Lacol - projekat "La Borda" u Barseloni
Izložbe u KCB: Studio Lacol - projekat "La Borda" u Barseloni

Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 26. maj – 7. jul 2022.

Od 26. maja (od 19.00) do 7. jula 2022, tri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz će biti besplatan.

Likovna galerija: 17. BINA

BINA 2022

 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • 26. maj – 7. jul 2022.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00
 • BINA 2022 – više informacija pročitajte OVDE

Tokom trajanje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture u Likovnoj galeriji KCB-a biće održane dve izložbe: „Arhitektonski konkursi 2021-22“ (26. maj – 11. jun 2022) i „Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu Mis van der Roe 2022“ (16. jun – 7. jul 2022).

Tokom protekle godine, Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda sprovelo je sedam javnih otvorenih arhitektonskih konkursa za idejna rešenja objekata od javnog značaja, na centralnim lokacijama u Beogradu, na koje je stiglo više od 140 konkursnih rešenja.

Teme pokrivaju širok spektar lokacija i arhitektonskih tipologija, tako da, prikazane jedna uz drugu, iniciraju suočavanja raznolikih stavova o životnom i javnom prostoru grada.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ (Mies van der Rohe) dodeljuje se svake druge godine, kako bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija u Evropi.

Dobitnici nagrade za 2022. godinu su Grafton Architects za objekat „Town House“ Univeziteta Kingston u Londonu i iz redova mladih arhitekata studio Lacol, za projekat „La Borda“ kooperativnog stanovanja u Barseloni. Beograd će biti jedna od prvih destinacija na kojoj će publika moći da vidi radove svih finalista.

Na izložbi će takođe biti prikazan pregled radova srpskih učesnika, njih 44, koji su uzeli učešće u ovom značajnom takmičenju u kome naša zemlja učestvuje od 2009. godine.

Galerija Arget: Alia Zaparova i Ivana Pegan Baće – Videti glas

Alia Zaparova i Ivana Pegan Baće - Videti glas
Alia Zaparova i Ivana Pegan Baće – Videti glas
 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • 26. maj – 7. jul 2022.
 • Umetnička direktorka galerije: Mia Ćuk
 • Radno vreme: 12.00-20.00
 • Više o izložbi pročitajte na OVOM LINKU.

Izložba predstavlja dijalog Alie Zaparove i Ivane Pegan Baće, savremenih umetnica koje proširuju delovanje fotografije, uprežući je u jezik eksperimentalne poezije, pisanih fragmenata, dijaloga i govora.

Galerija Podroom: Ovo (ni)je Užička republika!

Izložba "Ovo (ni)je Užička republika!"

 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • 26. maj – 7. jul 2022.
 • Kustosi: Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović
 • Umetnici: Aleksandar Dimitrijević, Miloš Gavrilović, Dejan Klement, Era Milivojević (iz kolekcije galerije New Moment), Tanja Ostojić (iz kolekcije „Oktobarski salon“), Nikola Radosavljević, Ljiljana Šunjevarić, Miloš Vučićević
 • Radno vreme: 12.00-20.00

O tome koliko je umetničko delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu relevantno za savremenu vizuelnu scenu regiona ali i Evrope (s obzirom da neki već žive i rade van Srbije), govori kako njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko Galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika, tako i nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice.

U ovu zajednicu na izložbi dodati su radovi Tanje Ostojić i Ere Milivojevića, koji su svojim ličnim delovanjima pružali i pružaju primere permanentnih iskoraka i istrajnosti u procesu promišljanja uloge umetnika u društvu.

Želja kustosa je da se skrene pažnja na opasnost od transformacije oslobodilačkog karaktera koji vremenom može da postane temelj za sasvim drugačiju paradigmu. Iako, tematski različiti, svi radovi na izložbi se precizno i kritički odnose prema ovom transformativnom i hipokriznom karakteru sistema u kojem živimo.

+

Filmska galerija: Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979

Izložba "Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979"

 • KCB, Filmska galerija (Kolarčeva 6)
 • 5. maj – 10. jul 2022.
 • Radno vreme: 12.00-20.00

Na izložbi je predstavljen 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Pristupi koji kombinuju minimalni grafički postupak i lice popularnih glumaca mogu se uočiti na plakatima za filmove „Žuta“ (Vladimir Tadej), „Burduš“ (Mića Popović), „Paviljon 6“ (Lučijan Pintilije)… Neka rešenja donose samo crtačku bravuroznost ostajući minimalna kao što je slučaj sa „Beštijama“ (Živko Nikolić), „Derviš i smrt“ (Zdravko Velimirović) ili „Bube u glavi“ (Miša Radivojević).

Planirano je da izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979“ nakon Beograda obiđe i druge gradove u Srbiji, baš kao što je bio slučaj sa izložbom „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1945-1970“.

(danubeogradu.rs)