Naslovna » Izlasci » Festivali » Plan B – 7. Festival subverzivnog filma
Plan B - 7. Festival subverzivnog filma
Plan B - 7. Festival subverzivnog filma

Plan B – 7. Festival subverzivnog filma

Festival subverzivnog filma – Plan B biće održan u Domu omladine Beograda 28. i 29. maja 2022, a čine ga projekcije, tribine i predavanja.

Nastao je kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Biće prikazani filmovi koji kritički preispituju uspostavljene društvene norme, dovode u pitanje prihvaćene poltičke istine, istorijske narative, kulturne i socijalne identitete.

Za cilj ima da publici predstavi kvalitetan, angažovan i alternativan filmski pogled na svet i dešavanja oko nas, o kojima uglavnom slušamo iz prizme mainstream medija, kao i da podstakne gledaoce da sebi postave pitanje: šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo pozitivno uticali na svet oko nas i sopstene živote?

Sedmo izdanje festivala Plan B sadrži tri dokumentarna ostvarenja autora Danila Lole Ilića, filmskog reditelja, montažera, scenariste i producenta, koji živi i radi u Puli. Autor je brojnih promotivnih videa, reklama i muzičkih spotova.

Filmovi su različitih društvenih tematika, ali svaki je na svoj način angažovan i podstiče na delovanje; daje prikaz na koji se način možemo uključiti i sagledati društvo iz druge perspektive.

O ovim temama Danilo Lola Ilić će i razgovarati sa publikom, na predavanju u okviru festivala, a dr Ivana Kronja, kroz tribinu „Angažman u postjugoslovenskom filmu“, uobličiće priču o angažovanom filmu kroz istorijski presek, te publici prezentovati potencijale koji se kroz medij filma mogu dostići.

U završnici festivalskog programa, publika će moći da pogleda izbor dokumentarnih filmova, koji su početkom godine realizovani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma prestižne francuske škole Ateljea Varan iz Pariza.

Program festivala Plan B objavljen je na ovom linku.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.