Naslovna » BG svaštara » Medicina » Šta je full facelift hijaluronom i kako smanjuje efekte starenja kože
Šta je Full facelift hijaluronom i kako smanjuje efekte starenja kože (foto: Fleur Kaan / Unsplash)
Šta je Full facelift hijaluronom i kako smanjuje efekte starenja kože (foto: Fleur Kaan / Unsplash)

Šta je full facelift hijaluronom i kako smanjuje efekte starenja kože

Hijaluron za lice se često koristi za full facelift odnosno podizanje volumena celog lica i ispravljanje bora.

Jedna od prvih i osnovnih karakteristika starenja kože lica jeste gubitak masnih jastučića koji predstavljaju potporu kože i mišića na licu. Ta promena nije uslovljena variranjem u kilaži a dovodi do pojave umornog i ispijenog izraza lica, kao i do vidnog viška kože.

Druga karakteristika starenja je istanjivanje kože, koje se može nadoknaditi tanjim molekulima hijaluronske kiseline a bez dodavanja volumena.

Treća karakteristika starenja jeste istanjivanje mišica i menjanje oblika koštanog tkiva, što je teško kompenzovati bilo kojom metodom.

Full facelift hijaluronom

U početku, hijaluronska kiselina bila je isključivo supstanca koja je popunjavala bore, posebno tzv. nazolabijalne bore, tj. bore koje se prostiru od ivice nosa do uglova usana. Proizvodnja različitih veličina molekula hijalurona, kao i varijacijama njihove gustine, omogućeno je kompenzovanje gubitka volumena lica. Popunjavanje bora i nadoknada volumena daje dugotrajan i prirodan izgled nakon tretmana. Veliki strah pacijenata da ne izgledaju neprirodno vrlo lako se može eliminisati umerenom aplikacijom filera samo tamo gde je tkivo prirodno izgubilo na volumenu.

Da bi se u potpunosti razumeo benefit ove procedure treba se podsetiti da je hijaluron polisaharid koji se prirodno nalazi u našoj koži. Ta činjenica omogućava da, nakon procedure, lice izgleda potpuno prirodno i meko, a sposobnost hijaluronske kiseline da snažno vezuje vodu koži daje dodatnu elastičnost i hidriranost tkiva koje je obuhvaćeno tretmanom.

Tokom tretmana mogu se koristiti različite tehnike aplikacije. U početku se hijaluron aplikovao isključivo iglom, poštujući anatomske karakteristike lica i prateći prolaze velikih krvnih sudova. Poslednjih godina sve više se koristi kanila, tj. tupa igla koja na svom krajnjem delu ima otvor kroz koji se istiskuje gel.

Oblina vrha kanile ne dozvoljava kidanje krvnih sudova pa je tako aplikacija hijalurona postala procedura koju je moguće uraditi za vreme ručka i vratiti se na posao bez modrica.

Određene delove lica, poput predela ispred ušiju ili mandibularne kosti gotovo je nemoguće uraditi bez kanile. Kanila omogućava da se samo iz jedne tačke ulaska na licu može izvršiti podizanje obrva, popunjavanje obraza, podizanje jagodica ili popuniti predeo ispod uglova usana. Takvim pristupom omogućeno je uraditi kompletan facelift hijaluronom. Neke tačke na licu nije moguće uraditi samo kanilom, već je neophodno kombinovati sa aplikacijom klasične igle.

Više o temi pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

2 komentari

  1. Fantasticna stvar. Licno sam isprobala mnogo tretmana i ovaj je dao divne rezultate. Suptilne a vidljive

  2. Ovo zvuči zanimljivo. Već sam razmišljala i gledam šta sve postoji od tih tretmana. Rešila sam da se častim za 50-ti rođendan, a nisam baš upućena u tematiku. Hvala 🙂