Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Dolazak u Beograd avionom: Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“
Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)
Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)

Dolazak u Beograd avionom: Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“

Međunarodni aerodrom „Nikola Tesla Beograd“ (BEG; širina: 44° 49′ 9.78″ N; dužina 20° 18′ 25.44″ E) udaljen je 18 kilometara od centra Beograda.

VINCI Airports potpisao je 22. marta 2018. godine sa Vladom Republike Srbije ugovor o dvadesetpetogodišnjoj koncesiji Aerodroma Nikola Tesla. Ugovor podrazumeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

Koncesionar je preuzeo operativno upravljanje aerodromom 22. decembra 2018. godine.

Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“ jednu pistu i dva terminala – Terminal 1 koristi se uglavnom za low cost i čarter letove, a terminal 2 za međunarodni saobraćaj i tranzit. U funkciji je šest avio-mostova za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

U aerodromskoj zgradi se nalaze prodavnice, restorani, barovi, apoteka i ambulanta, automatizovani spoljni defibrilatori na nekoliko lokacija, banka, menjačnice, bankomati, turističke agencije, a za putnike sa privilegijama i biznis klub.

Aerodrom prihvata online prijavu za let (online check-in), ukoliko je ovu opciju omogućila avio-kompanija.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)
Foto: Nemanja Nikolić

U odlaznom holu Terminala 1 i Terminala 2 nalaze se računari za besplatno čekiranje i štampu boarding karte. Predaja prtljaga vrši se na posebnim šalterima.

Aerodrom poseduje skenere za elektronske (mobilne) kupone za ukrcavanje, koji stižu u vidu QR koda ili MMS poruke.

Putnicima je na raspolaganju aplikacija za mobilne Windows i Android uređaje, koja na srpskom i engleskom jeziku obezbeđuje podatke o redu letenja u realnom vremenu i sve informacije neophodne za putovanje. Kompletna površina zgrade aerodroma pokrivena je signalom bežičnog interneta (Wi Fi), sa neograničenim besplatnim pristupom za putnike i posetioce.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)
Foto: Nemanja Nikolić
Kompanija BELGRADE AIRPORT početkom 2020. godine započela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla Beograd. Najveći deo radova će biti završen u 2023. godini.

Trenutno se radovi obavljaju na nekoliko lokacija, koji, između ostalog, uključuju proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd – dodatne informacije

Međunarodni aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, najveći u Srbiji i bazni za nacionalnu avio-kompaniju Air Serbia, otvoren je 1962. godine.

Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd povezan je sa centrom grada mini-bus linijom i autobuskom linijom javnog gradskog prevoza.

Putnicima su na raspolaganju usluge desetak rent-a-car agencija čije se poslovnice nalaze na Terminalu 2 (međunarodni dolasci) i licenciranog taksi prevoza do jedne od šest gradskih zona.

Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda, u saradnji sa kompanijom Belgrade Airport, ponovo je stavio u funkciju šalter za izdavanje potvrda o fiksnoj ceni (vaučeri) za taksi prevoz, koji se nalazi u zoni međunarodnih dolazaka. Putnicima u dolasku na raspolaganju su fiksne cene taksi usluga prema zonama-destinacijama (ima ih šest) u okviru grada Beograda. Cene su od 1400 do 6000 dinara (ažurirano: jun 2022).

Minibus linija A1

 • Putanja: Aerodrom – Trg Slavija (Ulica kralja Milutina) – Aerodrom
 • Cena karte – 300 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 30 minuta

GSP linija 72

 • Putanja: Aerodrom – Zeleni venac
 • Cena karte – 89 dinara (na kiosku), 150 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 30-40 minuta

GSP linija 607

 • Putanja: Surčin – Novi Beograd
 • Cena karte – 89 dinara (na kiosku), 150 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 30 minuta

GSP linija 860 I

 • Putanja: Savski trg – Industrijska zona Barič
 • Cena karte – 179 dinara (na kiosku), 300 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 80 minuta

(danubeogradu.rs)