Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Dolazak u Beograd avionom: Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“
Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)
Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)

Dolazak u Beograd avionom: Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“

Međunarodni aerodrom „Nikola Tesla Beograd“ (BEG; širina: 44° 49′ 9.78″ N; dužina 20° 18′ 25.44″ E) udaljen je 18 kilometara od centra Beograda.

VINCI Airports potpisao je 22. marta 2018. godine sa Vladom Republike Srbije ugovor o dvadesetpetogodišnjoj koncesiji Aerodroma Nikola Tesla. Ugovor podrazumeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

Koncesionar je preuzeo operativno upravljanje aerodromom 22. decembra 2018. godine.

Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“ ima jednu pistu i dva terminala – Terminal 1 koristi se uglavnom za low cost i čarter letove, a Terminal 2 za međunarodni saobraćaj i tranzit. U funkciji je šest avio-mostova za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

U aerodromskoj zgradi se nalaze prodavnice, restorani, barovi, apoteka i ambulanta, automatizovani spoljni defibrilatori na nekoliko lokacija, banka, menjačnice, bankomati, turističke agencije, a za putnike sa privilegijama i biznis klub.

Aerodrom prihvata online prijavu za let (online check-in), ukoliko je ovu opciju omogućila avio-kompanija.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)
Foto: Nemanja Nikolić

U odlaznom holu Terminala 1 i Terminala 2 nalaze se računari za besplatno čekiranje i štampu boarding karte. Predaja prtljaga vrši se na posebnim šalterima.

Aerodrom poseduje skenere za elektronske (mobilne) kupone za ukrcavanje, koji stižu u vidu QR koda ili MMS poruke.

Putnicima je na raspolaganju aplikacija za mobilne Windows i Android uređaje, koja na srpskom i engleskom jeziku obezbeđuje podatke o redu letenja u realnom vremenu i sve informacije neophodne za putovanje. Kompletna površina zgrade aerodroma pokrivena je signalom bežičnog interneta (Wi Fi), sa neograničenim besplatnim pristupom za putnike i posetioce.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd (foto: Nemanja Nikolić)
Foto: Nemanja Nikolić
Kompanija BELGRADE AIRPORT početkom 2020. godine započela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla Beograd. Najveći deo radova će biti završen u 2023. godini.

Trenutno se radovi obavljaju na nekoliko lokacija, koji, između ostalog, uključuju proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd – dodatne informacije

Međunarodni aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, najveći u Srbiji i bazni za nacionalnu avio-kompaniju Air Serbia, otvoren je 1962. godine.

Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd povezan je sa centrom grada mini-bus linijom i autobuskom linijom javnog gradskog prevoza.

Putnicima su na raspolaganju usluge desetak rent-a-car agencija čije se poslovnice nalaze na Terminalu 2 (međunarodni dolasci) i licenciranog taksi prevoza do jedne od šest gradskih zona.

Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda, u saradnji sa kompanijom Belgrade Airport, ponovo je stavio u funkciju šalter za izdavanje potvrda o fiksnoj ceni (vaučeri) za taksi prevoz, koji se nalazi u zoni međunarodnih dolazaka. Putnicima u dolasku na raspolaganju su fiksne cene taksi usluga prema zonama-destinacijama (ima ih šest) u okviru grada Beograda. Cene su od 1400 do 6000 dinara (ažurirano: jun 2022).

Minibus linija A1

 • Putanja: Aerodrom – Trg Slavija (Ulica kralja Milutina) – Aerodrom
 • Cena karte – 300 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 30 minuta

GSP linija 72

 • Putanja: Aerodrom – Zeleni venac
 • Cena karte – 89 dinara (na kiosku), 150 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 30-40 minuta

GSP linija 607

 • Putanja: Surčin – Novi Beograd
 • Cena karte – 89 dinara (na kiosku), 150 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 30 minuta

GSP linija 860 I

 • Putanja: Savski trg – Industrijska zona Barič
 • Cena karte – 179 dinara (na kiosku), 300 dinara (u autobusu)
 • Okvirno vreme putovanja – 80 minuta

Zanimljivosti (2023. godina)

Aerodrom Nikola Tesla Beograd tokom 2023. godine zabeležio je više od sedam miliona putnika, što je rekordni rezultat, koji prevazilazi broj putnika iz 2019. godine.

Sa aerodroma se tokom letnje sezone letovi obavljaju ka više od 120 ruta, uz 30 novih ruta u 2023. godini.

Tokom 2023. traje izgradnja modernog centralnog parkirališta, a radi se i rekonstrukcija prilazne saobraćajnice za lakši pristup terminalu, zatim nova tzv. Kiss & Fly zona za kratkotrajno zadržavanje, kao i novi parking u blizini terminala samo za parkiranje uz prethodnu rezervaciju putem interneta.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.