Naslovna » BG svaštara » Književnost » Heliks: Milan M. Ćirković – Paradoks necepanja atoma
Heliks: Milan M. Ćirković - Paradoks necepanja atoma
Heliks: Milan M. Ćirković - Paradoks necepanja atoma

Heliks: Milan M. Ćirković – Paradoks necepanja atoma

„Paradoks necepanja atoma“ je treći deo edicije dr Milana M. Ćirkovića (zajedno sa „Artefaktom za svemirsko putovanje“ i „Opštom teorijom žirafa“).

Pred vama je knjiga izuzetne književne snage i britkog promišljanja o naizgled jednostavnim i zabavnim umetničkim kreacijama. Ćirković nam pokazuje koliko se dubina uma može iskopati oko produkata imaginacije.

U rukama držite tekstove koji će u vašim mozgovima, ukoliko im to dopustite, uposliti dobar deo vaših apstraktnih kognitivnih kapaciteta.

Predstava o malecnom nebeskom telu, koje je samo jedno od strahovitog mnoštva u neverovatnom prostranstvu, a naseljeno je malecnim bićima sa ego-manijakalnom predstavom o sopstvenoj mentalnoj veličini i važnosti, zasigurno poprima razmere parodije kada se stvar sagleda na taj način, iz kosmičke perspektive.

Paradoks necepanja atoma“ (Heliks, 2022) usmeren je ka naglašavanju upravo ove perspektive i to na originalan način – analizom obilja naučnofantastične literature, kultnih filmova i televizijskih serija.

Ćirković nudi i značajno dublje povezivanje SF sfere ljudskog uma sa temeljima nauke, čak i epistemologije. Uporedo sa ekstenzijom bioloških „zakona“ na čitav svemir, on zalazi duboko u problematiku filozofije nauke i njenog suštinskog konzervativizma kroz jasnu kritiku dogmatskog načina mišljenja na koji i nauka nije imuna.

Autor se igra po obodima zamišljenih iskustava koja ne moraju biti „kosmička čuda“ već samo nešto što nismo ustanovili da se dešava u poznatoj nam prirodi, ali nije u suprotnosti sa prirodnim zakonima.

Sloboda misli i nesputani uzlet imaginacije jesu, kako i Milan citira u svojoj knjizi, jedini način da otkrijemo granice mogućeg kako bismo se odvažili pomalo preko njih – u domen nemogućeg (Clarke, 1962). (danubeogradu.rs)