Naslovna » Izlasci » Sport » Još jedna srpska mondijalska groznica
Još jedna srpska mondijalska groznica (foto: Rhett Lewis / Unsplash)

Još jedna srpska mondijalska groznica

Kako se najveća fudbalska smotra na svetu približava tako i razni specijalizovani sajtovi daju svoje predikcije o plasmanu reprezentacija i viđenju šansi za osvajanje finalnog turnira čiji će domaćin biti Katar.

Specijalizovani sajt „The Analyst“ kreirao je prognozu za pobednika, ali uopšte i sam plasman ekipa na prvenstvu. Detaljnije oko samog turnira, timova, igraća, stadiona domaćina, predikcija i kvota za pojedinačne mečeve možete videti na sajtu Kladionice.tv.

Istorijat plasmana na SP

Naš nacionalni tim često je u skorašnjoj prošlosti uspevao da se plasira na Svetsko prvenstvo u fudbalu, za razliku od kontinentalnog šampionata koji nismo videli od 2000. godine.

U poslednjih 16 godina, to jest pet poslednjih svetskih prvenstava, propustili smo samo takmičenje u Brazilu 2014. godine. Na svim ostalima turnirima, nekoliko puta je Srbija bila jako blizu plasmanu u osminu finala, ali nijednom nije uspela da se plasira u najboljih 16.

Ono što je interesantno je to da ćemo u grupi imati dva ista tima kao i na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji. Izgubili smo i od Brazila i od Švajcarske tada i svakako su naši dužnici. Kamerun je tu nova figura i najslabiji tim na papiru, ali bodovi protiv njih mogli bi lako da budu i presudni.

Projekcija plasmanaDuB - vinjeta: 18+

Vratimo se na prognozu specijalizovanog sajta koji je pomenut u prvom paragrafu.

Francuskoj se daju najveće šanse za osvajanje „boginje“ – skoro 18%. Još od Brazila 1962. godine nikome nije pošlo za rukom da odbrani naslov svetskog prvaka.

Tradicionalno, Brazil je ponovo u vrhu liste favorita sa skoro 16% šansi. Španija ima oko 11.5%. Još neke fudbalske velesile rangirane su u rasponu od pet od 10%, kao što su Engleska, Belgija, Nemačka, Holandija, Argentina. Top 10 favorita kompletiraju Portugal i Hrvatska.

Po prognozama ovog sajta, Srbija se nalazi tek na 22. mestu favorita a posebno teško pada to što su ispred nas Iran, Katar i Južna Koreja, nacionalni timovi od kojih bi trebalo da smo jači po mnogim parametrima. Ipak, kada se uzme u obzir naša istorija na ovom turniru i slabe igre koje smo pružali kada je bilo bitno, možda je ovo i realnost.

Nacionalni tim Srbije je trenutno na 25. mestu FIFA rang liste i pripada drugom domu svetskog fudbala. Poziciono, dosta škripi u poslednjoj liniji i biće teško zadržati nalete Brazilaca ali i Švajcaraca u međusobnim duelima. Svetle tačke ovog tima su definitivno vezni red i napad, jer se možemo osloniti na kapitena Ajaksa Dušana Tadića, novu akviziciju Juventusa u napadu Dušana Vlahovića, ali i dugogodišnjeg veznog igrača Lacija Sergeja Milinkovića-Savića, dok je Mitrović prethodne sezone oborio rekord po golovima u engleskom Championship-u.

Srbija je možda potcenjena za nekoliko pozicija, ali definitivno je u krugu od 15. do 20. pozicije favorita za titulu prvaka sveta, pa bi prema tome uspeh bio i izlazak iz grupe i plasman u eliminacionu fazu.

Pobeda nad Portugalom u Lisabonu, kao i čuvena pobeda nad Nemačkom u Južnoj Africi, dosta su podigli apetite ali često je i u prošlosti sledio bolan pad i porazi od nekih, uslovno rečeno, slabijih timova, pa ne treba previše dizati buku već biti odmeren.

Dragan Stojković Piksi zna šta radi i postaviće stvari na svoje mesto kako ne bi došlo do remećenja ambijenta i dobrog ritma u kojem se trenutno nalazimo.

Forma reprezentacije Srbije

U mečevima Lige nacija, Srbija je pokazala i vrline i slabosti. Lako smo pobedili Sloveniju na domaćem terenu, dobili Švedsku na vrlo teškom gostovanju ali smo zato izgubili protiv Norveške u uvodnom meču tog takmičenja, a onda ispustili vođstvo od 2-0 protiv Slovenije u Ljubljani. To je pokazatelj da ovaj tim još ima oscilacija u igri, i na velikim turnirima, kao što je Svetsko prvenstvo, ne bi se smeo dozvoliti ovakav propust i gubljenje ovako kapitalnog rezultata.

Statistika i projektovanje rezultata na osnovu toga ne moraju nužno biti u pravu, a na srpskom nacionalnom timu je da upravo na samom terenu pokaže da ova predikcija nije bila na mestu i da zaslužuje mnogo više. Do tada mi ćemo verovatno i u očima publike biti viđeni kao 3. Ili 4. tim u grupi iza Brazila i Švajcarske, a možda ispred ili pozadi Kameruna. Od 21. novembra će mnogo toga biti mnogo jasnije.

Prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u Kataru reprezentacija Srbije igraće 24. novembra protiv Brazila u novom katarskom gradu Lusailu. Naredni meč je 28. novembra u Al Vakri protiv Kameruna, dok ćemo grupnu fazu zatvoriti mečom u glavnom gradu Dohi, 2. decembra protiv Švajcarske.

Nemanja Dojčinović

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.