Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Deseta sezona koncerata „Džez za dž“ u Domu omladine Beograda
Deseta sezona koncerata "Džez za dž" u Domu omladine Beograda
Deseta sezona koncerata "Džez za dž" u Domu omladine Beograda

Deseta sezona koncerata „Džez za dž“ u Domu omladine Beograda

Jednom nedeljno, od 3. do 24. septembra 2022, subotom od 13.00, biće realizovana deseta sezona koncerata „Džez za dž“ na Platou Milana Mladenovića.

Posetioci ispred Doma omladine Beograda i ove godine imaće priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „Džez za dž“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

U susret 38. Beogradskom džez festivalu, koji će pod sloganom „Jazzbeats“od 26. do 30. oktobra tradicionalno ugostiti domaće i strane muzičare koji pomeraju granice džeza, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri odlična džez koncerta kao svojevrsno zagrevanje za najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival!ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Deseti ciklus koncerata „Džez za dž“ otvoriće 3. septembra Kvartet Bojana Cvetkovića, jednog od angažovanijih pijanista novije džez generacije. Bend okuplja izvrsne muzičare: Luka Ignjatović (saksofon), David Gegić (kontrabas), Nikola Banović (bubnjevi), a u junu ove godine objavili su svoj prvi autorski album „Joy“, koji će ovom prilikom predstaviti publici.

Program 10. septembra posvećen je studenatima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je Viktor Tumbas, student četvrte godine džez pevanja.

Ovaj perspektivni vokalista i kompozitor osnovao je 2018. prvi autorski bend, sa kojim je već imao više nastupa. Sa kvartetom, koji čine Aleksa Milijanović za bubnjevima, Stevan Milijanović na klaviru i David Gegić na kontrabasu, Viktor će izvesti program koji čine autorske numere članova benda, kao i standardi u autorskim aranžmanima.

Subota, 17. septembar rezervisana je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet talentovane gitaristkinje Jovane Grubić. Članovi benda su Lav Vozlić (bas gitara), Nikola Šašković (klavir), Mihailo Novakov (bubnjevi), a posetiocima Doma omladine pripremili su repertoar sačinjen od poznatih bi-bap standarda, ali u novim aranžmanima pisanim specijalno za ovu priliku.

U završnici jubilarnog koncertnog serijala „Džez za dž“, u subotu 24. septembra, nastupiće još jedan mladi talenat domaće scene: saksofonista Filip Sokač, sa svojim kvintetom.

U bendu su Lazar Šarenac – truba, Minja Mijušković – klavir, Milija Paunović – kontrabas i Časlav Šehović – bubnjevi. Program koji će svirati biće omaž hard-bap eri, pravcu džez muzike nastalom sredinom 50-ih godina 20. veka, koji se razvijao pod uticajem ritam i bluz, gospel i bluz muzike, posebno primetnim u sviranju saksofona i klavira.

U slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.