Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Izložba „Šta nam je važno!“ u Beču
Ana Jermolaeva: Leninopad, 2016; prikaz izložbe, Kerstin Engholm galerija (foto: Stefan Lux)
Ana Jermolaeva: Leninopad, 2016; prikaz izložbe, Kerstin Engholm galerija (foto: Stefan Lux)

Izložba „Šta nam je važno!“ u Beču

Izložba „Šta nam je važno!“, koja se bavi različitim pogledima na kulturno nasleđe, biće predstavljena u Etnografskom muzeju u Beču.

Bilo da su umetnička dela, arhitektura, običaji ili zanati u pitanju svako društvo se definiše i kroz svoju kulturnu prošlost. Mišljenja o tome šta se danas naziva kulturnim nasleđem se razlikuju i izazivaju kontroverze.

Jedan od primera je debata oko spomenika gradonačelniku Beča s početka 20. veka, Karlu Lugeru, poznatom po antisemitskoj politici. Spomenik je podignut 1926. godine i nalazi se na trgu Karla Lugera u Beču. Tokom 2020. i 2021. godine sve intezivnije se tražilo uklanjanje spomenika i preimenovanje trga, a na spomeniku su ispisani grafiti „sramota“ (nem. Schande).

Grafiti intervencija "Schande, Schande, Schande" na spomeniku Karlu Lugeru u Beču, 2021/22.
Grafiti intervencija „Schande, Schande, Schande“ na spomeniku Karlu Lugeru u Beču, 2021/22.

Izložba, koja će biti otvorena od 9. septembra do 30. oktobra 2022, okuplja 18 umetničkih pozicija koje postavljaju pitanja o kulturnom nasleđu i doprinose ponovnom pregovaranju oko definisanja istog. U pitanju je uzoran, nereprezentativan izbor pozicija koje menjaju, ističu i kritikuju društvene vrednosti i otvaraju prostor za diskusiju.

Radovi daju predloge šta se smatra dostojnim očuvanja, uspostavljaju aktuelne konflikte, radikalno subjektiviraju nasleđe i rasvetljavaju takozvano teško nasleđe. To uključuje fašističko nasleđe, pljačku umetničkih dela i kolonijalizam.

Kulturno nasleđe više ne određuje tradicija, o njemu se mora iznova pregovarati, ako želi da bude što inkluzivnije i da na taj način formira identitet. Među umetnicima koji učestvuju u izložbi su Muhamet Ali Baš, Rikarda Dencer, Karola Dertnig, Gregor Eldarb, Vasilena Gankovska, Andres Ramirez Gavirija, Nilbar Gureš i mnogi drugi. (EuroComm)