Naslovna » BG svaštara » Medicina » Kada je potrebno ukloniti mladež
Kada je potrebno ukloniti mladež (foto: Angelica Echeverry / Unsplash)
Kada je potrebno ukloniti mladež (foto: Angelica Echeverry / Unsplash)

Kada je potrebno ukloniti mladež

Uklanjanje mladeža je proverena i bezbedna procedura ako je izvodi dermatolog, odnosno plastični hirurg.

Mit da medicinskim uklanjanjem mladeža pacijent sebe dovodi u potencijalnu opasnost je neophodno što pre razbiti. Blagovremeno uklanjanje sumnjivog mladeža omogućava potpuno izlečenje. Ne postoje tretmani koji će na prirodan način ukloniti sve ćelije mladeža, a takvo nestručno tretiranje mladeža upravo može dovesti do teških posledica po zdravlje.

Mladeže je moguće ukloniti hirurškim putem, radiotalasima, laserom. Lasersko uklanjanje mladeža onemogućava lekaru da uklonjenu promenu pošalje na patohistološku analizu, jer ćelije u potpunosti ispare pod uticajem zraka. Patohistološka analiza mladeža je jedina sigurna i pouzdana dijagnostika mladeža, pa se lasersko uklanjanje preporučuje samo u izuzetnim situacijama.

Radiotalasno uklanjanje mladeža podrazumeva sečenje mladeža žičicom kroz koju prolazi visokofrekventna struja. Tkivo mladeža ostaje intaktno za patohistolosku analizu ali je donja ivica evaporisana pa je nemoguće odrediti granice promene. Na ovaj način uklanjanju se mladeži koji su dermoskopski bez kriterijuma za atipiju, papilomatozni mladeži i mladeži do 4 mm prečnika baze.

Hirurško uklanjanje mladeža je potpuno bezbedna procedura i obavlja se u lokalnoj anesteziji kod manjih mladeža ili u opštoj kod velikih urođenih. Konci se obično uklanjanju od sedam do 14 dana.

U slučaju sumnje na postojanje melanoma intervecija se obavlja šire i dublje, sa uklanjanjem masnog tkiva ispod kože a sve do fascije.

Displastični mladeži

Displatičmi mladeži su mladeži koji imaju atipičnu strukturu, koja bi tokom razvoja mogla da pređe u maligni melanom. Iako je mladež još zdrav, nepravilna struktura se okriva dermoskopskim pregledom. Zbog toga je važno redovno kontrolisati sve mladeže.

Promene na mladežu

Ukoliko se mladež promenio u veličini, boji, dermoskopskim strukturama treba ga preventivno ukloniti.

Kongenitalni urođeni mladeži

Oni imaju za 15% veći rizik da tokom života pređu u malignitet.

Nevus – plavi mladeži

Specifična plavičasto siva boja mladeža ukazuje na pigmentne ćelije u poslednjem, najdubljem delu kože.

Plava boja je u dermoskopiji jedan od kriterijuma za melanom pa sa plavim mladežima treba biti posebno oprezan i nekada ih čak i preventivno ukloniti.

Estetski razlozi

Mladeže je moguće uklanjati iz estetskih razloga, bez obzira da li su u ravni kože ili iznad ravni kože.

Više o temi pročitajte na sajtu Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.