Naslovna » BG svaštara » Književnost » Knjiga Super zadaci, super prvaci! u užem izboru za Nagradu NAJBOLJI EVROPSKI UDŽBENIK
Knjiga Super zadaci, super prvaci! u užem izboru za Nagradu NAJBOLJI EVROPSKI UDŽBENIK
Knjiga Super zadaci, super prvaci! u užem izboru za Nagradu NAJBOLJI EVROPSKI UDŽBENIK

Knjiga Super zadaci, super prvaci! u užem izboru za Nagradu NAJBOLJI EVROPSKI UDŽBENIK

Knjiga Super zadaci, super prvaci! Zorice Nobl u izdanju Kreativnog centra našla se u ovogodišnjem užem izboru za Nagradu Najbolji evropski udžbenik.

Nagrada (Best European Learning Materials Award – BELMA) je u kategoriji materijala za mlađe osnovce i predškolce.

Na sajtu BELMA objavljen je spisak knjiga koje su u ovogodišnjem užem izboru.

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. Svečano proglašenje pobednika tradicionalno se očekuje prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 19. do 23. oktobra.

Radna sveska Super zadaci, super prvaci! sa ilustracijama Lee Embeli i Dušana Pavlića namenjena je učenicima prvog razreda osnovne škole. Sadrži veliki broj tematski grupisanih zadataka kojima se na zabavan način uvežbava školsko gradivo iz predmeta Matematika, Srpski jezik i Svet oko nas.

U okviru svake teme učenike čekaju brojne aktivnosti: da pročitaju priču, reše raznovrsne zadatke različitog nivoa složenosti, izračunaju, istraže, kažu šta misle, kreiraju i naprave ono što su sami osmislili. Teme i zadaci prate Program nastave i učenja za prvi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja i pružaju mogućnost da se na zabavan način provežba školsko gradivo kod kuće ili u školi.

Učitelji mogu koristiti pojedinačne zadatke za rad u uvodnom ili završnom delu časa, ali i kao dodatni materijal za decu koja brže završavaju predviđene zadatke. Korišćenje čitavih tematskih celina doprineće kvalitetu celokupne nastave, jer su programski sadržaji u njima višestruko povezani. Ovakva međupredmetna povezanost jedna je od ključnih tačaka savremenog odnosa prema obrazovanju i životu.

Autorka knjige Zorica Nobl (1968) rođena je u Prokuplju. Završila je Pedagošku akademiju u Aleksincu, a zatim Učiteljski fakultet u Beogradu. Radila je s decom u osnovnoj školi dvadesetak godina. Višegodišnji je saradnik Kreativnog centra.

U saradnji s koleginicom napisala je udžbenički komplet za nastavu početnog čitanja i pisanja za rad po kompleksnom postupku. Takođe je koautor udžbeničkog kompleta za prirodu i društvo za treći razred.

Kad je bila mala, umesto čitanja priča za laku noć, tata joj je postavljao raznolike matematičke i logičke zagonetke, odakle, verovatno, potiče njena sklonost ka smišljanju zadataka, koje i sama još voli da rešava.

Podsećamo na to da je Kreativni centar već osam puta osvojio nagrade za najbolji evropski udžbenik na ovom konkursu:

  • 2021. godine – za knjigu IGRAM SE I RAZMIŠLjAM autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković, u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2018. godine – za knjige iz edicije ŠKOLICE autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2017. godine – za knjige iz edicije ZABAVNI SVET GEOMETRIJE autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2014. godine – za izdanje VESELI VRTIĆ autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2013. godine – za izdanje LIKOVNO ZA PREDŠKOLCE autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika i za izdanje PRIRODA I DRUŠTVO ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE (udžbenički komplet) autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole;
  • 2012. godine – za izdanja MATEMATIKA KAO IGRA 1 i 2 autora Branke Dejić i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2007. godine – za izdanje MUZIČKA KULTURA ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.

Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja.

Ovim nagradama Kreativni centar još jednom je pokazao da kao izdavač udžbenika uvek i pre svega na prvo mesto stavlja kvalitet. Zahvaljujući pažljivom i promišljenom koncipiranju udžbenika, Kreativni centar svrstao se među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje za predškolske ustanove, škole i roditelje u Srbiji.

Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG) formirano je 1991. godine, kada je obuhvatalo dvanaest izdavačkih kuća iz dvanaest evropskih zemalja. Kreativni centar postao je član ovog udruženja krajem 2005. godine. Danas ovo udruženje okuplja po jednog člana iz dvadeset tri evropske zemlje, a sve te izdavačke kuće specijalizovane su za izdavanje udžbenika, obrazovne literature za nastavnike, dodatne školske literature i drugih obrazovnih materijala.

Zadatak Udruženja jeste da omogući razmenu iskustava među evropskim izdavačima udžbenika, da istraži i širi informacije o razvoju obrazovanja širom Evrope, kao i da podstakne saradnju među zaposlenima u vodećim evropskim izdavačkim kućama koje objavljuju udžbenike.

Namera Udruženja jeste da motiviše decu i mlade ljude, da ih uputi u mogućnosti i prednosti ostvarivanja dobre komunikacije, da ih upozori na opasnosti od predrasuda, kao i da doprinese stvaranju razumevanja i poštovanja istorijskog i kulturnog nasleđa drugih.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.