Naslovna » Izlasci » Festivali » 18. festival Sedam veličanstvenih u MTS dvorani
18. festival Sedam veličanstvenih
18. festival Sedam veličanstvenih

18. festival Sedam veličanstvenih u MTS dvorani

Festival Sedam veličanstvenih, antologija vrhunskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarnog filma, biće održan od 16. do 21. septembra 2022.

Biće predstavljeno sedam premijernih ostvarenja ovogodišnje i prošlogodišnje produkcije, kao i jedan sad već legendarni dokumentarni film u okviru specijalne projekcije.

Veliki dokumentaristički hit „Mladi Platon“ publika u Beogradu moći će da vidi neposredno pred američku bioskopsku premijeru.

Irski proslavljeni par Niasa Ni Kinon, rediteljka, i Dejvid Rejn, producent, dolaze u Beograd samo na tri dana i odavde lete ka Njujorku gde ih čekaju bioskopske promocije i premijera. Prethodni film „In loco parentis“ najpoznatije i najuspešnije irske rediteljke bio je planetarni hit, posebno uspešan u Americi, a prikazan je i na festivalu Sedam veličanstvenih 2017. godine.

Ovoga puta sa njom je sarađivao i iskusni irski dokumentarista Deklan Mekgra, koji je u stvari pokretač projekta kao učesnik dramatičnih događaja kojima se film bavi. Ovo je sjajna dokumentarna verzija priče o Belfastu, o kome je čuveni Kenet Brana nedavno napravio sjajan film.

Čast da otvori festival pripala je velikom evropskom filmskom umetniku Pavelu Lozinskom i njegovom „Filmu sa balkona“ koji je postao nezaobilazni deo selekcija svih vodećih svetskih festivala. Vrhunsko ostvarenje „cinema verite“-a je zadivljujuće otkrivanje bogatstva i neponovljivosti života.

Svakako najznačajnija evropska autorka posvećena pričama o svetu umetnosti, holandska rediteljka Uke Hogendejk, i ovoga puta filmom „Blaga Krima“ predstavlja dramatična dešavanja iza sjaja blistavih muzejskih eksponata. Ovaj film mnogi označavaju kao triler posebne vrste, pre svega zbog velike drame i neprestanih obrta, ali najviše zbog toga što se gleda gotovo bez daha, kao pravi bioskopski hit.

Mladi autor koga je festival Sedam veličanstvenih već predstavio 2013. dolazi sa novim filmom „Jedna provincijska bolnica“ koji je imao premijeru i bio nagrađen na festivalu u Karlovim Varima.

Autor engleskog stila, Ilijan Metev, dolazi na kratko iz Londona da predstavi jedno od najekskluzivnijih i najhrabrijih ostvarenja u savremenom evropskom filmu. Ekskluzivan i po tome da je sniman u Ćustendilu, u Bugarskoj, dok je Ilijan Metev bio u izolaciji u Londonu, zahvaljujući učešću dvoje hrabrih i požrtvovanih kolega.

Ove godine biće predstavljena i dva vrlo posebna filmska i vizuelna umetnika – jedan dolazi iz Španije, mladi katalonski autor Pera Puđbert, posvećenik prirode, i Andreas Horvat, vrhunski austrijski fotograf i filmski autor čiji je prethodni film prikazan na festivalu u Kanu.

Pera Puđbert je osvojio Španiju divnom poetskom pričom „Vetar koji nas pokreće“ o lepoti i moći prirode, a Andreas Horvat nas uvodi u prostor kao iz snova u svom filmu bez reči „Zoo Lockdown“ superiornog vizuelnog stila.

Festival će zatvoriti svakako jedan od najznačajnijih dokumentarnih filmova XXI veka. Proslavljeni austrijski autor Nikolaus Gejrhalter, čija su ostvarenja o našoj planeti „Homo sapiens“ i „Zemlja“ zadivila i publiku beogradskog festivala, filmom „Matter Out of Place“ na poseban način zaokružuje trilogiju o ljudskoj civilizaciji u najnovijim vremenima, o njenim tragovima i zapanjujućim promenama širom sveta.

Specijalna festivalska projekcija je u znaku sećanja na jednu od najvećih filmskih umetnika sveta – Hedi Honigman. Prošle godine svi su bili zadivljeni njenim ostvarenjem „Više od 100“ ne sluteći da je to film koji kao blistava kruna zaokružuje njen opus.

Za beogradske ljubitelje i posvećenike u okviru specijalne projekcije biće prikazan jedan od najznačajnijih modernih dokumentarnih filmova „Zaborav„, sniman u glavnom gradu Perua, Limi, rodnom mestu autorke.

Program festivala Sedam veličanstvenih objavili smo na OVOM LINKU u okviru repertoara MTS dvorane. (danubeogradu.rs)