Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2022: Održivo nasleđe
Dani evropske baštine 2022: Održivo nasleđe
Dani evropske baštine 2022: Održivo nasleđe

Dani evropske baštine 2022: Održivo nasleđe

Izložbom u Botaničkoj bašti povodom 130 godina postojanja velike staklene bašte otvorena je i manifestacija Dani evropske baštine 2022.

Izložbu su priredili Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“.

Dani evropske baštine deo su manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se kroz brojne i raznovrsne programe, besplatne za posetioce, populariše naše nasleđe koje je deo baštine evropskih naroda. Kao i prethodnih godina, pripremljen je veliki broj programa u raznim oblastima i trajaće od 15. septembra do 15. oktobra 2022. pod sloganom „Održivo nasleđe“.

Manifestacija doprinosi promociji dragocenog nasleđa, ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda u oblasti kulturnog turizma, eko-turizma, aktivnog odmora u prirodi i atraktivnosti Beograda kao destinacije.

Dani evropske baštine u Beogradu ove godine slave 20 godina postojanja.

 

Ovde preuzmite ceo program manifestacije DEB 2022. (647 downloads)

 

Izdvajamo…

Besplatne šetnje

Subota, 24. septembar 2022. (17.00)
ZADUŽBINARI, prva šetnja
(zadužbinari, ljudi velikog srca, koji su obeležili našu kulturu 19. veka, Miša Anastasijević, Ilija Kolarac, Velemir Todorović, Đoka Vlajčić…)
Polazak iz Kalemegdanskog parka, iz Uzun Mirkove ulice
Vodič: Zorica Arsić

Nedelja, 25. septembar 2022. (17.00)
ZADUŽBINARI, druga šetnja
(nastavak priče u zadužbinarima gde ćemo upoznati Aleksu Krsmanovića, Nikolu Spasića, bračni par Kiki, Persidu Milenković…)
Polazak iz Knez Mihailove, od biblioteke grada
Vodič: Zorica Arsić

Subota, 1. oktobar 2022. (17.00)
VLADARKE I PRETENDENTKINJE
(supruge vladara i onih koji to nisu postali, a bili su nadomak toga, najčešće su ostajale u senci svojih muževa; o njihovim životima se mnogo manje zna i mnogo strože sudi nego o muškarcima čije su supruge bile; ovo je priča o njima)
Polazak od konaka knjeginje Ljubice
Vodič: Zorica Arsić

Nedelja, 2. oktobar 2022. (17.00)
NUŠIĆEV BEOGRAD
(kratka šetnja od Kalemegdana do Terazija u kojoj je sažet buran i bogat život našeg najvećeg komediografa i satiričara Branislava Nušića)
Polazak od paviljona Cvijete Zuzorić
Vodič: Zorica Arsić

Subota, 8. oktobar 2022. (11.00)
ZEMUN KORAK PO KORAK
(staro jezgro Zemuna priča nam o vremenu kada je Zemun bio sa druge strane granice, kada je bio pogranični grad Austrijske carevine i stecište raznih naroda koji su ovde ostavili svoj trag)
Polazak ispred pošte na Glavnoj ulici u Zemunu
Vodič: Zorica Arsić

Nedelja, 9. oktobar 2022. (17.00)
ŽENE O KOJIMA SE PRIČALO I O KOJIMA SE ĆUTALO
(priče o ženama koje su ostavile dubok trag u našoj kulturi i istoriji i nepravedno su zaboravljene)
Polazak od Konaka knjeginje Ljubice
Vodič: Zorica Arsić

Dani evropske baštine u Zemunu

Dani evropske baštine 2022. u Zemunu

Dani evropske baštine u Zemunu počinju 15. septembra, monodramom „Dositej“ koja će biti izvedena u Svečanoj sali Zemunske gimnazije.

Evropska tema oko koje je okupljeno 50 zemalja je „Održivo nasleđe“, koja je u kontekstu raznolikog kulturnog nasleđa Evrope usmerena kako na ljude tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije, što doprinosi održivoj budućnosti.

Već tradicionalno zemunski program svojom raznovrsnošću, kvalitetom i estetikom pokazuje da ova sredina ima šta da pokaže i da podeli sa drugima, te da je inspiracija za nastajanje novih kulturnih vrednosti.

Posetioci Zemuna će do 30. septembra na različitim lokacijama i u drugačijim formama upoznati baštinu slaganu vekovima.

SVI PROGRAMI koje je pripremila Gradska opština Zemun u saradnji sa saradnicima su u skladu sa temom ove značajne evropske manifestacije.

Dani evropske baštine na Voždovcu

I Opština Voždovac je pripremila raznovrsne događaje i poziva građane da isprate ovogodišnji program.

Posetioci će imati priliku da obiđu rudnik „Crveni breg“ i da se upoznaju sa bogatom rudarskom prošlošću Avale i okoline, da posete manastir Presvete Bogorodice Trojeručice i crkvu Svete Trojice u Ripnju, crkvu Svete Marije Magdaline u Belom potoku, kao i veštačko jezero Bela reka.

Tradicionalno, biće organizovan odlazak u rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića, Muzej knjige i putovanja ADLIGAT, obilazak Avalskog tornja i crkve – brvnare i koncert KUD-ova na letnjoj pozornici u podnožju tornja i drugi programi.

Manifestacija će na Voždovcu započeti koncertom električnog gudačkog kvarteta „Dinamika music“ u petak, 16. septembar od 20.00, na platou ispred zgrade GO Voždovac, Ustanička 53.

Električni gudački kvartet će izvesti svoj koncertni projekat „Viva La vida“ koji obuhvata dela Mocarta, Betovena, Rosinija, Supea kao i najpoznatije filmske hitove i etno bisere.

Ceo program pogledajte OVDE.

Dani evropske baštine na Čukarici

Turistička organizacija Čukarica poziva žitelje opštine Čukarica i ostale sugrađane da se upoznaju sa istorijom prve srpske parne pivare Đorđa Vajferta i da probaju neke od njenih čuvenih proizvoda u Zavičajnom muzeju Žarkovo (Ace Joksimovića 2) u petak, 16. septembra od 19.00 do 20.00.

Održaće se prezentacija sa degustacijom na temu: „Vajfertova pivara u Beogradu od 1873. do 1947“. Današnji pogon bivšeg BIP-a, najstariji je industrijski lokalitet u Beogradu, u kome se i danas vrši isti vid proizvodnje, kao i na njenom osnivanju 1873. Predavanje je bazirano na prikazivanju razvoja i opšteg istorijata Vajfertove pivare, s osvrtom na njene vlasnike, a prati ga interesantna „PowerPoint“ prezentacija, na kojoj će posetioci moći da vide veliki broj fotografija i arhivalija.

Predavač je Nenad Lukić, istoričar, kustos Muzeja nauke i tehnike, autor više naučnih radova koji se bave istorijom pivarstva, koautor jedne od najboljih monografija Đorđa Vajferta.

Organizatori: Turistička organizacija Čukarica, Muzej grada Beograda, Muzej nauke i tehnike.

Dani evropske baštine u Grockoj

Program i sve informacije u vezi sa manifestacijom koja će biti održana u Rančićevoj kući i na drugim lokacijama u Grockoj objavili smo na OVOM LINKU.

Stara Bežanija

Udruženje „Stara Bežanija“ će organizovati programe pod nazivom „Evropa mira – prostor čiste duše; Od Dana čišćenja do Dana čistih ruku“ (Vojvođanska 68). OVDE je program.

Kulturni centar „Čukarica“

Povodom Dana evropske baštine, Kulturni centar „Čukarica“ organizovaće nekoliko događaja na temu „Održivo nasleđe“. Program je OVDE.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod je i ove godine pripremio raznovrsan program namenjen najširoj publici na manifestaciji Dani evropske baštine.

Tema „Održivo nasleđe“ napravila je mesto za međuinstitucijalnu saradnju ustanova koje se bave zaštitom, očuvanjem i unapređenjem s jedne strane prirodnog, a s druge strane kulturnog dobra, te je Zavod u saradnji sa Institutom za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu priredio izložbu „130 godina velike staklene bašte u Botaničkoj bašti Jevremovac“.

Izložba „Groblja i nadgrobni spomenici Beograda“, pripremljena u saradnji sa JKP „Pogrebne usluge“, za Konferenciju udruženja kulturnog značajnih grobalja Evrope, od 19. septembra 2022. biće predstavljena posetiocima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u svečanoj sali.

Dan posvećen nedavno preminuloj Gordani Gordić, istoričarki umetnosti, konzervatoru i jednoj od pionira zaštite kulturnog nasleđa grada Beograda i prvih aktivnih učesnika manifestacije Dani evropske baštine u Beogradu, biće upriličen 20. septembra 2022. u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ovim programom biće ujedno obeleženo i 20 godina trajanja ove manifestacije.

Tu je i šetnja „500 godina ispijanja kafe u Beogradu“. Broj posetilaca za ovu šetnju je ograničen. Prijave će biti objavljene ovde.

(danubeogradu.rs)