Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dodeljene Nagrade Neven izdanjima Kreativnog centra
Nagrade Neven za izdanja Kreativnog centra (foto: Kreativni centar)
Nagrade Neven za izdanja Kreativnog centra (foto: Kreativni centar)

Dodeljene Nagrade Neven izdanjima Kreativnog centra

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je Nagrade Neven u četvrtak, 6. oktobra 2022, u Narodnom muzeju u Beogradu.

Nagrade Neven, koje se dodeljuju autorima dela za decu i mlade, ove godine pripale su JASMINKI PETROVIĆ za knjigu 100 LICA STOLICA (najbolje delo iz oblasti beletristike) i BORISU KUZMANOVIĆU za knjigu BABAROGA (najbolje ilustrovano delo). Obe knjige objavljene su u izdanju Kreativnog centra.

Za 33 godine postojanja Kreativni centar osvojio je čak 31 Nagradu Neven!

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Neven za dela objavljena u 2021. godini stiglo je 36 naslova namenjenih deci i mladima iz osam izdavačkih kuća.

O nagradi iz oblasti beletristike odlučivao je žiri u sastavu: Jelena Panić Maraš, predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev. U konkurenciji je bilo 20 knjiga, a nagrada je dodeljena Jasminki Petrović za knjigu 100 lica stolica, koju su ilustrovala dvadeset dva ilustratora.

U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji: „Jasminka Petrović najnovijim delom još jednom pokazuje svoje raskošno spisateljsko umeće. Birajući stolicu za noseći lik, naša poznata spisateljica ispripovedala je mnoštvo događaja, avantura, raznolikih situacija uz obilje humora, zanimljivih obrta i poučnih priča. Knjiga je mozaične strukture, a čitaoci bezmalo svih generacija, sklapajući deo po deo ’stolice’ uz pomoć izvanrednih ilustracija grupe autora, naučiće mnogo toga o našem svetu – njegovom bogatstvu, raznolikosti, kao i sajedinstvu.“

Jasminka Petrović i Boris Kuzmanović (foto: Kreativni centar)
Jasminka Petrović i Boris Kuzmanović (foto: Kreativni centar)

O nagradi iz oblasti ilustracije odlučivao je žiri u sastavu: Slavimir Stojanović, predsednik žirija, Monika Lang i Manja Radić Mitrović. Pred žirijem je ove godine bio 21 naslov, a za najboljeg ilustratora proglašen je Boris Kuzmanović za ilustracije u knjizi Babaroga autorke Jelene Živanović.

„Žiri se jednoglasno složio oko toga da je Boris Kuzmanović u knjizi Babaroga ostavio najautentičniji utisak svojim specifičnim likovnim narativom, majstorski kontrolišući formu i tekst, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil, koji se svojim snažnim kontrastima, slobodom kompozicije i elementima naive perfektno estetski slaže s temom knjige“, mišljenje je stručnog žirija.

Nagrada Neven se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje. Dodelu ove nagrade podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.