Naslovna » BG svaštara » Književnost » Sajam knjiga 2022: Povratak napisanih
Sajam knjiga 2022: Povratak napisanih (foto: Beogradski sajam)
Sajam knjiga 2022: Povratak napisanih (foto: Beogradski sajam)

Sajam knjiga 2022: Povratak napisanih

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće organizovan od 23. do 30. oktobra 2022. na Beogradskom sajmu pod sloganom „Povratak napisanih“.

Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Gosti, književnici iz inostranstva, su tu da uveličaju program i sadržaj manifestacije, a biće aktivni i na tribinama. Programi će biti pregledni i neće se preklapati.

Dečija sala Duško Radović biće upriličena povodom stogodišnjice rođenja velikana i tu će biti organizovani zanimljivi dečji programi i promocije knjiga.

Posebnu atrakciju predstavlja prisustvo velikog francuskog pisca Patrika Besona i njegova nova knjiga o Novaku Đokoviću. Najavljeno je da će 28. oktobra Beson imati promociju knjige u okviru programa Sajma knjiga.

Sajam knjiga – dodatne informacije i zanimljivosti

Sajam knjiga 2022 biće održan u halama 1, 1a, 2 i 4.

Radno vreme:

  • nedelja, 23. oktobar… 10.00-21.00;
  • ponedeljak, 24. oktobar – četvrtak, 27. oktobar… 10.00-20.00;
  • petak, 28. oktobar – nedelja, 30. oktobar… 10.00-21.00.

Ulaznice:

  • pojedinačna ulaznica… 300 dinara;
  • grupna ulaznica… 200 dinara;
  • porodični dani, 24. i 25. oktobra… 800 dinara;
  • parking (po satu)… 150 dinara.

Zemlja počasni gost ovogodišnje manifestacije je Rumunija. „Knjige za prijatelje“ biće slogan štanda Rumunije a više od trideset rumunskih autora će se predstaviti, pa će biti kako klasika, tako i savremenih izdanja. Organizovaće se niz posebnih događaja i promocija, uz prevodioce sa rumunskog jezika. Književnost je kapija prema duhu i srcu čitaoca, te se pozivaju svi ljubitelji književnosti da posete rumunski štand.

Zanimljivo je da javno preduzeće „Pošta Srbije“ planira da prvi put učestvuje na Sajmu knjiga.

Ove godine obeležen je veliki jubilej Beogradskog sajma – 85 godina od osnivanja.

Slogan „Povratak napisanih“, po rečima organizatora, odnosi se na veliki povratak ove manifestacije ljubitelja pisane reči. Ali slogan je, u isto vreme i omaž istoriji manifestacije, namenjen za sve one koji knjigu vide kao trijumf pisane reči.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.