Naslovna » BG svaštara » Medicina » Šta je depilacija, a šta laserska epilacija
Šta je depilacija, a šta laserska epilacija (foto: Jose Hernandez Uribe / Unsplash)
Šta je depilacija, a šta laserska epilacija (foto: Jose Hernandez Uribe / Unsplash)

Šta je depilacija, a šta laserska epilacija

Šta je depilacija, a šta laserska epilacija? Koje su razlike? Kad se koja procedura preporučuje? Odgovorićemo na ova i druga često postavljana pitanja.

Depilacija

Depilacija je procedura uklanjanja neželjenih dlačica voskom, šećernom penom, mašinicama za depilaciju. Sve nabrojane metode podrazumevaju mehaničko čupanje dlačica iz njihovog korena.

Površina tela koja je tretirana ostaje glatka tokom dve nedelje a onda se iznova pojavljuju iste te dlačice. Postoji zabluda da se ovom metodom tokom vremena mogu smanjiti ili uništiti dlačice.

Gotovo svim devojčicama depilacija je svakako početna metoda uklanjanja dlačica sa nogu, prepona, lica. Ono što je kod velikog broja depilacija problem jeste pojava uraslih dlačica nakon čupanja, pa se značajan deo osoba mora izbrijavati neko vreme nakon korišćenja voska.

Kako je za ovakav način uklanjanja dlačica potrebno da dlaka poraste bar tri do četiri milimetara, potreba za trajnom epilacijom je mnogo veća. Razlika između procedure depilacije i epilacije je u tome što se kod depilacije dlaka čupa mehanički a kod epilacije se epilira odnosno uništava u korenu svetlošću različite talasne dužine ili toplotnom energijom.

Laserska epilacija

Laserska epilacija je dugotrajno uništavanje neželjenih dlačica, dok je depilacija trajna samo koliko ciklus rasta dlake.

Epilacija koja se sprovodi strujom naziva se elektroepilacija. Sprovodi se ulaskom tanke ezice od radiotalasa ili kautera u koren dlake. Puštanjem struje toplotna energija uništava koren. Potreban je mali broj tretmana (2-3), ali postoji mogućnost ostajanja diskretnih rupica. Oporavak je do otpadanja sitnih krastica. Danas se koristi uglavnom za bele dlake.

Epilacija laserom je metoda izbora za trajno ili dugotrajno uklanjanje neželjenih dlaka kod osoba starijih od 16 godina. Starosna dob postoji samo zbog formiranja krajnjeg broja dlačica i njihovog kvaliteta izlaskom iz puberteta, a ne zato što je zrak štetan. Laserska epilacija obavlja se laserima ili IPL sistemima.

Laseri imaju značajno veću snagu i bezbednost u epiliranju i zahtevaju značajno manji broj tretmana nego kada se koristi IPL, rezultat je dugotrajan a za neke regije i trajan.

Laserska epilacija je metoda uklanjanja dlačica koja se koristi već 30 godina. Potpuno je bezbedna ako se adekvatno rukuje laserom i donosi neverovatno olakšanje kada su neželjene dlačice u pitanju.

(Dermatološka ordinacija Dermatim iz Beograda)

loading...