Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Iznajmljivanje bicikala na teritoriji celog Beča
Iznajmljivanje bicikala na teritoriji celog Beča (foto: Stephan Doleschal)
Iznajmljivanje bicikala na teritoriji celog Beča (foto: Stephan Doleschal)

Iznajmljivanje bicikala na teritoriji celog Beča

Bečko saobraćajno preduzeće „Bečke linije“ od 1. aprila ove godine pored metroa, tramvaja i autobusa u ponudi ima bicikle za iznajmljivanje.

Poslednjih meseci su se postepeno pripremale stanice i sada građani mogu na 240 lokacija u svih 23 opštine da iznajme 3.000 bicikala.

Odziv građana za korišćenje nove usluge je bio jako pozitivan. U prvom mesecu pre uspostavljanja punog kapaciteta stanica registrovalo se 13.000 Bečlija, a trenutno ih ima preko 75.000. Bicikli su u periodu od sedam meseci iznajmljeni više od 200.000 puta. Nekadašnje „Citybike“ stanice su zamenjene sa novom uslugom „WienMobil Rad“ i postavljene su dodatne stanice.

Bicikli se najviše iznajmljuju na lokacijama u centru grada, ali sve više i u opštinama koje do sada nisu nudile ovu uslugu. Bicikli su posebno popularni za kratke relacije. Prosečno vreme vožnje je trideset minuta. Preko 99 odsto iznajmljivanja se vrši putem aplikacije, a ostatak telefonom. Bečlije najviše iznajmljuju bicikle kada je lepo vreme i u toku vikenda. Mesec sa najviše iznajmljenih bicikala je bio avgust sa više od 40.000 iznajmljivanja.

Javni prevoz i iznajmljivanje se savršeno dopunjuju. Zato su „Bečke linije“ proširile ponudu „WienMobil Auto“ za 50 električnih vozila, a do sledeće godine će broj vozila da se udvostruči. Vozila se mogu iznajmiti u kategorijama mali i luksuzni auto, a od sledeće godine i u kategoriji transportno vozilo. (EuroComm)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.