Naslovna » BG svaštara » Medicina » Najveći (netačni) mitovi o bubuljicama
Najveći (netačni) mitovi o bubuljicama (foto: Amanda Dalbjorn / Unsplash)
Najveći (netačni) mitovi o bubuljicama (foto: Amanda Dalbjorn / Unsplash)

Najveći (netačni) mitovi o bubuljicama

Brojne su zablude i mitovi o bubuljicama. Većina od njih je pogrešna i često dovodi do još većih problema i pogoršanja stanja.

Zabluda 1: Akne imaju samo adolescenti

Akne predstavljaju oboljenje koje jeste karakteristično za adolescentske godine. Ipak, kod žena srednjeg životnog doba se takođe javljaju akne i to najčešće kao posledica hormonskog disbalansa, policističnih jajnika ili tumora nadbubrežnih žlezda.

Moguća je pojava akni i kod mlađe dece kod kojih je povišen nivo androgenih hormona.

Zabluda 2: Ceđenje bubuljica pomaže da one brže nestanu

Nestručno ceđenje bubuljica kao posledicu ima utiskivanje zapaljenog sadržaja sebuma u dublje slojeve kože i čini da akne tako duže traju. Posle ceđenja lica mogu se javiti duboki ožiljci i trajni krateri.

Najbolji način da rešite problem akni jeste da se obratite dermatologu. Umesto ceđenja, obično se prepisuju kreme sa benzoil peroksidom, koji omogućava brže sušenje bubuljica.

Zabluda 3: Pasta za zube leči bubuljice

Pasta za zube nema nikakav uticaj na akne. Zapaljenje i stvaranje gnojanica na licu je izazvano bakterijama i drugim uzročnim faktorima u formiranju akni, a leče se odgovarajućom terapijom za akne.

Zabluda 4: Redovno pranje i čišćenje lica sprečava pojavu akni

Akne nisu posledica prljavštine i nečistoće prisutne na površini kože a previše često pranje i agresivno čišćenje lica isušuje i iritira kožu još više što dovodi do pogoršanja.

U nastanku akni učestvuje genetska predispozicija i hormonski status, koji izazivaju pojačano lučenje sebuma, preterano stvaranje mrtvih ćelija koje zapušavaju pore. Sve to vodi do formiranja mitisera i bubuljica. Nekada preterano čišćenje i ceđenje lica može biti uzrok pojave mehaničkih akni.

Najbolji način da se izbegne ovaj problem je nežno pranje lica dva puta dnevno toplom vodom i blagim čišćenjem.

Zabluda 5: Šminka može uzrokovati pojavu akni

Delimično je tačno, ali šminka nije osnovni uzročni faktor koji dovodi do nastanka akni. Tačno je samo da neki sastojci u kozmetičkim proizvodima, označeni kao „komedogeni“ mogu izazvati začepljenje pora na koži.

Zato je najbolje koristiti proizvode koji sadrže nekomedogene sastojke. Dodatak salicilne kiseline u proizvodima za šminku može imati čak i povoljno dejstvo na akne.

Ipak, veoma je važno da se šminka detaljno ukloni se lica pre vežbanja ili pre odlaska na spavanje.

Zabluda 6: Sunce poboljšava stanje akni

Izlaganje Suncu može sakriti izgled akni neko vreme, ali i dovesti do oštećenja i isušivanja, koji signaliziraju koži da proizvodi još više masnoća. Sunce na duži period, dovodi do pogoršanja akni, a povećava i sklonost ka razvoju raka kože kao i prevremeno starenje.

Zabluda 7: Mineralna ulja su komedogena i pogoršavaju stanje akni

Kozmetička mineralna ulja nisu komedogena. Da bi se na efikasan način uklonili masni čepovi sebuma u koži potrebne su supstancije u kozmetičkim proizvodima na bazi mineralnih ulja. Proizvodi na vodenoj bazi ne mogu ukloniti i istopiti čepove sebuma.

Zabluda 8: Čokolada i masna hrana pogoršavaju akne

Uzroci nastanka akni jesu hormonski disbalans i genetika, tako da hrana nije osnovni uzročni faktor nastanka akni. Ipak, kod osoba koje već imaju bubuljice na licu, previše unošenja slatke hrane podiže nivo insulina u krvi čime se remeti hormonski status i pogoršavaju akne na koži.

Zabluda 9: Isušivanje masne i problematične kože izlečiće akne

Kada se koža preterano isušuje ona kompenzatorno prizvodi više sebuma. Suva koža je iritabilna, tako da se problem sa aknama samo može pogoršati.

Najbolje je umereno korišćenje proizvoda za isušivanje kože a osnovni cilj je postizanje uravnotežene masnoće na površini kože.

Više o negovanju kože pročitajte na stranicama Dermatološke poliklinike Dermatim iz Beograda.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.