Naslovna » Izlasci » Akcije » 136. Beogradska Kritična masa: Zavadi, pa vozi!
136. Beogradska Kritična masa: Zavadi, pa vozi!
136. Beogradska Kritična masa: Zavadi, pa vozi!

136. Beogradska Kritična masa: Zavadi, pa vozi!

U subotu, 25. februara 2023. od 14.30, sa Trga Nikole Pašića kreće još jedna Beogradska Kritična masa. Ovoga puta tema je „Zavadi, pa vozi!“.

U Udruženju Ulice za bicikliste smatraju da nacrt izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja nije dobar, tj. da je „Uprava saobraćajne policije učinila ustupak tzv. saobraćajno-bezbednjačkom lobiju i ‘isterala’ trotinetaše sa trotoara na kolovoz i biciklističke staze“.

„Verovatno se pitate šta je tu problem, jer trotinetaši zapravo i jesu problem za pešake na trotoaru, kao i biciklisti, i trebalo bi da se kreću kolovozom i biciklističkim stazama?

I tu je zapravo i jeste glavna varka, jer niko ne postavlja pitanje gde će se zapravo voziti električni trotineti i bicikli, niti zašto nam oni trebaju na ulicama“, poručuju iz pomenutog udruženja.

Dodaju da se biciklisti osećaju nebezbedno na kolovozu zbog motornog saobraćaja i da je to glavni razlog zašto zajedno sa trotinetašima „beže“ na trotoar i iznose podatak da biciklističkih staza nema u 90% gradova u Srbiji.

Skupom Beogradska Kritična masa biciklisti imaju da cilj da pokažu da „predstavnici saobraćajne policije i bezbednjačkog NVO sektora međusobno svađaju pešake, bicikliste, vozače trotineta i korisnike javnog prevoza, a sav prostor na ulicama ostaje njegovom kraljevskom visočanstvu zvanom privatni automobil“ i poručuju:

„Dođite u subotu, pozovite sve drugare na bajsevima i električnim trotinetima da pokažemo da nas ima, i da hoćemo bezbedno okruženje za sve nas, pa da ne moramo da bežimo na trotoare od nebezbednog saobraćaja“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.