Naslovna » Porodica » Deca » Akne kod mladih
Dermatim: Akne kod mladih (foto: Taylor Hernandez / Unsplash)
Dermatim: Akne kod mladih (foto: Taylor Hernandez / Unsplash)

Akne kod mladih

Akne kod mladih su česta pojava pa čak oko 80% populacije od jedanaeste do tridesete godine života u nekom periodu odrastanja ima akne.

Ako su vaši tinejdžeri prošli bez ovog problema mogu biti zahvalni na besprekornoj genetici koju su nasledili od oba roditelja.

Koliko će akne trajati i kakav će oblik biti, teško je prognozirati. Roditelji mogu imati sasvim blag oblik, a dete može da ima značajno teži. Problemi sa aknama obično počinju posle 11. godine, kada se intenzitet hormona uvećava pa i uticaj na rad lojnih žlezda i njihovo lučenje masnoće.

I posle tridesete godine čak 20% ljudi ima akne.

Akne spadaju u oboljenja lojnih žlezda i njihov nastanak se uvek bazira na formiranju otvorenih ili zatvorenih mitisera. Širenjem kanala u kojima se mitiseri nalaze kompromituje se cirkulacija i nastaju bolni zagnojeni čvorići.

Crna boja mitisera nastaje oksidacijom masnoće a ne zbog prljavštine. Osobe koje imaju akne stvaraju više masnoće u kanalima sebacealnih žlezda.

Značaj akni se ne sme zanemariti u tako delikatnom periodu života kao što su pubertet i adolescencija, bez obzira da li je oblik blag ili jako izražen. Mladi imaju potrebu da se dopadnu i budu socijalno prihvatljivi, pa ih pojava akni može učiniti nesigurnim u sebe, čak depresivnim.

Njihova potreba da učine da akne nestanu vrlo često dovede do značajnog pogoršanja ovog stanja te je savet dermatologa potreban u najranijoj pojavi akni.

Terapija akni

Terapija akni je različita u zavisnosti od tipa akni ali i tipa kože. Kod blažih oblika akni zasniva se na korišćenju benzoilperoxida i pena sa voćnim ili salicilnim kiselinama.

Tinejdžeri su vrlo skloni korišćenju mehaničkih pilinga i agresivnih sapuna, kako bi odmastili kožu. To je kontraproduktivno. Koža se sapunima presušuje i puca. Tako isušena koža ne može podneti adekvatnu terapiju za akne a na preterano korišćenje sapuna reaguje stvaranjem veće količine masnoće. Mehaničko guljenje kože koja je pod aknama može značajno pogoršati stanje i stvoriti ožiljke.

Mehaničke pilinge treba zameniti penama sa voćnim kiselinama koje će uklanjati mrtve ćelije sa kože, ne češće od dva puta nedeljno.

Kod srednje teških oblika akni uz prethodno navedenu terapiju dodaju se i lokalni antibiotici i preparati na bazi retinoida. Terapija može dodatno isušiti osetljivu kožu pa je hidratacija više nego potrebna. Postoje posebno formulisani preparati za hidrataciju kože sklone aknama.

Teški oblici akni kao i svi oblici akni koji ostavljaju ožiljke leče se dodavanjem oralnih lekova u terapiju. To mogu biti antibiotici koji se piju ili tretinoin (Roakutan).

U lečenju mogu pomoći hemijski pilinzi ili laseri. Treba biti svestan činjenice da ove procedure ne treba da budu osnova lečenja. Oni su samo pomoć u terapiji, značajno mogu ubrzati lečenje i smanjiti nastanak ožiljaka.

Više o aknama i njihovom lečenju pročitajte na stranici Dermatološke poliklinike Dermatim iz Beograda.

(danubeogradu.rs)