Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Tri izdanja idealna za Svetski dan knjige i autorskih prava
Kreativni centar proslavlja Svetski dan knjige i autorskih prava
Kreativni centar proslavlja Svetski dan knjige i autorskih prava

Kreativni centar: Tri izdanja idealna za Svetski dan knjige i autorskih prava

U nedelju, 23. aprila 2023. biće obeležen Svetski dan knjige i autorskih prava. Ovim povodom, podsećamo na tri značajna izdanja Kreativnog centra.

Za obeležavanje ovog datuma odabran je 23. april jer je taj dan označen kao godišnjica smrti Šekspira i Migela de Servantesa (iako se godišnjice smrti ova dva pisca ne podudaraju zbog različitih kalendara).

UNESCO je 1995. godine započeo sa obeležavanjem ovog dana, a zanimljivo je da se on u Španiji obeležava od 1926. godine kao deo proslave dana Svetog Đorđa. U Kataloniji je tradicija da na ovaj dan muškarci ženama poklanjaju cveće, a one njima knjige.

Predstavljamo izdanja Kreativnog centra…

Moji književni prijatelji

Koji su vam književni likovi bili omiljeni tokom odrastanja? Sećate li se gde ste se prvi put s njima sreli – u biblioteci, knjižari ili u knjigama koje su vam poklonili prijatelji? Koliko ste puta poželeli da se s njima sprijateljite, da posetite njihove svetove ili da oni doputuju u vaš?

Moji književni prijatelji Roberta Pjuminija, jednog od najpoznatijih italijanskih pisaca za decu i omladinu, upoznaje čitaoce sa 40 čuvenih likova iz klasika svetske književnosti za mlade. Među njima su Ana Frank, kapetan Nemo, Džo Marč, Avgust Pulman, Džejn Ejr, Sindbad Moreplovac, Šerlok Holms i druge poznate i manje poznate ličnosti romana koji oduševljavaju generacije čitalaca.

Priče o ovih 40 junaka opisuju njihove intrigantne i uzbudljive sudbine i podstiču čitaoce da saznaju više o njihovim književnim svetovima. Uz priču o svakom od likova dati su i podaci o knjizi u kojoj se on pojavljuje i njenom autoru, kao i citat iz knjige, a sve to prate poetične ilustracije Elize Paganeli.

KC - Moji književni prijatelji

Izdanje Moji književni prijatelji namenjeno je čitaocima svih uzrasta – to mogu biti odrasli koji uveliko uživaju u svetu knjiga, kao i oni mlađi, koji u njemu tek prave prve čitalačke korake. U njoj će svoje utočište pronaći mlada publika u potrazi za novim prijateljstvima, kao i ona nešto starija, koja će se prisetiti likova iz omiljenih dela.

Poziv na prijateljstvo s književnim junacima zapravo je poziv na čitanje i upoznavanje novih svetova – od Moglijeve džungle do magičnog Hogvortsa – što je jedan od najlepših aspekata čitalačkog iskustva.

Putovanje u središte priče

Priručnik za kreativno pisanje pod nazivom Putovanje u središte priče namenjen je starijim osnovcima, a nastao je s namerom da omogući mladim ljubiteljima čitanja i pisanja da zavire u svet priča, otkriju brojne tajne spisateljskog zanata i ujedno razviju veštinu pisanja.

Čitaoci će se upoznati sa osnovnim zakonitostima pisanja i pripovedanja – saznaće kako nastaju književni likovi, gde se kriju ideje za pisanje, kako pisci pletu zaplet, šta čini dobar početak i dobar kraj priče i mnogo toga drugog. Uz to, radiće različite praktične zadatke i proširiće znanja iz oblasti književnosti.

KC - Putovanje u središte priče

Autorka priručnika je Anđelka Ružić, profesorka srpskog jezika i književnosti i urednica u izdavačkoj kući Kreativni centar. Već dugi niz godina sarađuje s našim najboljim piscima i stvaraocima za decu i mlade pomažući im da na najbolji mogući način iskažu svoje književne talente. Na obostranu radost i zadovoljstvo, ta saradnja rezultirala je brojnim knjigama koje su dobile najveće domaće književne nagrade.

Priručnik je ilustrovao i dizajnerski uobličio ilustrator Mladen Anđelković, koji je svojim pristupom uspeo da izbegne stereotipni izgled ovog tipa literature, najčešće zastupljen kod nas. Verujemo da će čitaocima ovakva likovna interpretacija približiti sadržinu knjige i podstaći njihovo uživanje u čitanju i pisanju.

Od čitanja se raste

Uz duhovite ilustracije Jasminka Petrović i Dobrosav Bob Živković pričaju nam priču o Tamari, koja ne ume ni da čita ni da piše, iako već ide u prvi razred osnovne škole. Pored zabrinutih roditelja i drugarice Vasilise, koja je već savladala tu veštinu, pojavljuje se i lik deke koji Tamarinom problemu pristupa na neobičan način.

U njen svet on uvodi zanimljivog junaka, malog oposuma veoma popularnog na internetu, i tako je motiviše da na drugačiji način od onog na koji smo navikli otkrije svet slova i knjiga. I sve to pomoću kompjutera, odnosno pretraživanja interneta, spajajući tako naizgled suprotstavljene svetove – svet knjiga i svet kompjutera.

Knjiga Od čitanja se raste namenjena je mlađim osnovcima i svim čitačima početnicima.

Napisana je u formi malog romana i tehnički uređena tako da ima veći font i prored koji olakšavaju čitanje i podstiču razvoj čitalačkog samopouzdanja kod dece. Njena posebna vrednost je u tome što ukazuje roditeljima na jedan od načina na koje mogu da motivišu svoju decu da savladaju veštinu čitanja i razviju ljubav prema knjizi, kao i na važnost pravilne motivacije kod dece koja su krenula u školu.

Koliko su knjige značajne za mlade odlično dočarava izjava Sonje Hartnet, autorke romana Duhovo dete i dobitnice Nagrade Astrid Lindgren za 2009. godinu:

„Mlado stvorenje koje danas čita knjigu nosi tu knjigu sa sobom u budućnost – ona ga oblikuje, utiče na njega, ono uči iz knjige, pamti je, čuva je u sebi. To je nešto što se dešava samo u knjigama za mlade – i zbog toga su one toliko važne. Moglo bi se čak reći – važnije od knjiga za odrasle.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.