Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Avalski toranj – simbol Beograda
Avalski toranj - simbol Beograda (foto: Nemanja Nikolić)
Avalski toranj - simbol Beograda (foto: Nemanja Nikolić)

Avalski toranj – simbol Beograda

Avalski toranj jedan je od najvažnijih simbola Beograda i jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Sa visinom od 204,68 metara, toranj je ponos svih Beograđana, u nadležnosti Javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze“ od novembra 2010 godine.

To jeste samo jedna od 262 lokacije, ali najlepši i najznačajniji telekomunikacioni objekat, na usluzi televizijskim i radio emiterima, kao i mobilnim operaterima.

Statistika pokazuje da je iz godine u godinu sve veći broj posetilaca tornja.

Avalski toranj – prvi i Avalski toranj – drugi

Prvi Avalski toranj gradio se skoro četiri godine – od 1961. Pušten je u rad 1965. godine. Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatran je jednim od najlepših tornjeva u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

U noći između 29. i 30. aprila 1999. godine u napadu NATO avijacije srušen je televizijski i telekomunikacioni toranj na Avali.

Srušen je 37. dana od početka NATO agresije na bivšu SR Jugoslaviju, u proleće 1999. godine.

Uklanjanje ostataka tornja je počelo od maja 2005. Pošto je smatran jednim od bitnih obeležja Beograda, doneta je odluka da se toranj obnovi, a projekat je potom rađen u institutu CIP od avgusta do decembra 2005. godine.

Gradnja novog tornja je otpočela krajem 2006. godine. Drugi Avalski toranj svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine.

Novoizgrađeni toranj je replika starog, ali viši za dva metara od prvobitnog, zbog antenske konstrukcije od nesagorivog materijala. Sa svim starim karakteristikama u novom ruhu, toranj može da izdrži zemljotres do 9,2 Merkalijeve skale.

Avalski toranj – okolina

Od 2018. renoviran je plato ispod tornja, koji je i danas najveća letnja pozornica u Beogradu. U okviru dečjeg parka napravljeno je „selo vilenjaka“, jedinstveni poligon u Srbiji sa drvenim kućicama i mostovima za najmlađe, a tu je i veštačka stena za penjanje.

Osam planinskih izvora sa čistom vodom krase Avalu, a najpoznatiji su: izvor Ledinac, Sakinac, Kamenac i Vranovac. Izletnici se ovde uvek mogu osvežiti čistom izvorskom vodom…

U blizini Planinarskog doma Čarapićev brest nalaze se dva spomenika posvećena Karađorđevom vojvodi Vasi Čarapiću.

Spomenik Neznanom junaku podignut je 1938. na Avali kao monumentalni mauzolej na vrhu planine, na jugoistoku Beograda, na mestu nekadašnje srednjovekovne tvrđave Žrnov. vorac ovog spomenika je vajar Ivan Meštrović.

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima je posvećen članovima sovjetske vojne delegacije koji su poginuli u avionskoj nesreći na Avali 19. oktobra 1964. (među njima su i maršal Sergej Birjuzov i general Vladimir Ždanov. Ovo delo izvajao je Jovan Kratohvil.

(danubeogradu.rs)