Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Babaroga
Novi filmovi u bioskopima: Babaroga
Novi filmovi u bioskopima: Babaroga

Novi filmovi u bioskopima: Babaroga

Na velikom platnu MTS dvorane, 31. maja 2023, biće održana premijera filma „Babaroga“, koji je snimljen po motivima istoimene priče Stivena Kinga.

Neposredno pred početak filma, uz prisustvo reditelja i filmskog kritičara Igora Stanojevića, novinarke Aleksandre Bogdanović i Ane Babović iz Vulkan izdavaštva, održaće se panel diskusija praćena temom „Stiven King od papira do platna“.

Reditelj Rob Sevidž donosi u bioskopske sale film o srednjoškolki Sejdi Harper i njenoj mlađoj sestri Sojer koje se suočavaju sa nedavnim gubitkom majke, za šta ne dobijaju punu podršku svoga oca Vila, terapeuta koji se nosi i sa sopstvenim bolom.

Kada se u njihovoj kući neočekivano pojavi nesrećni pacijent tražeći pomoć, za sobom ostavlja zastrašujuću natprirodnu pojavu koja traga za svojim plenom.

Producent filma Šon Levi, ujedno i producenta popularne serije „Stranger Things“, ističe da se „svako u jednom trenutku svog života plašio strašnog čudovišta u svom ormanu, a ova priča nam donosi čudovište u ormanu“. Scenarista Mark Hejman navodi da je njegov posao bio da zaroni još dublje u scenario, kako bi se izgradio lik mitološkog i natprirodnog stvorenja.

Istoimena priča Stivena Kinga prvi put je objavljena u magazinu Cavalier 1973. godine, a pet godina kasnije „Babaroga“ je postala deo kultne Kingove zbirke „Noćna smena“. Nakon uspešnih dela „Keri“, „Isijavanje“ i „Uporište“, objavljena „Noćna smena“ predstavila je široj publici pisca ne samo kao tvorca horor romana, već i kao vrsnog pripovedača kratkih priča. Za razliku od filma, gde je predstavljeno nekoliko likova, u izvornoj priči, uz prikazanu natprirodnu pojavu postoje još samo dva lika.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: The Boogeyman / Babaroga. Premijera: 31. maj 2023. (MTS dvorana i još nekoliko bioskopa). Početak prikazivanja: 1. jun 2023. Dužina trajanja: 97 minuta. Države i godina proizvodnje: Kanada, SAD / 2023. Žanr: horor. Uloge: Chris Messina, Vivien Lyra Blair, Sophie Thatcher, Marin Ireland, David Dastmalchian. Reditelj: Rob Savage.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.