Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Openhajmer
Novi filmovi u bioskopima: Openhajmer
Novi filmovi u bioskopima: Openhajmer

Novi filmovi u bioskopima: Openhajmer

Najnovije ostvarenje Kristofera Nolana, epski triler „Openhajmer“, biće premijerno prikazan u MTS dvorani u četvrtak, 20. jula 2023. od 19.30.

Ovaj biografski film publiku uvodi u paradoksalni život jednog zagonetnog čoveka. Kako bi spasao svet, moraće da rizikuje njegovo uništenje.

Radnja filma zasnovana je na knjizi koja je osvojila Pulicerovu nagradu, „Američki Prometej: Trijumf i tragedija Džeja Roberta Openhajmera“, koju su napisali Kai Berd i pokojni Martin Džej Šervin.

„Openhajmer“ je sniman kombinacijom 65mm IMAX® i 65mm trake velikog formata, uključujući, po prvi put ikada, IMAX® crno-belu digitalnu fotografiju.

Istorijska i lična drama o čoveku i događaju koji su obeležili istoriju dotaći će svakog gledaoca do same srži. Istorija sveta deli se na pre i posle dostignuća jednog od najvećih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, a mnogi naučnici, istoričari, etičari, pa i sam Openhajmer, analizirali su posledice njegovog jedinstvenog otkrića.

Film o njemu obeležiće istoriju i razvoj ove umetnosti, jer samo reditelj kakav je Nolan može da okupi najbolju glumačku ekipu današnjice i da napravi vizuelni spektakl čija je tema najveći, najznačajniji ali i najtragičniji izum, koji je, kako bi okončao tragediju kakva je Drugi svetski rat, okončao i živote hiljade nevinih ljudi.

Nolanovi filmovi, među kojima su „Tenet“, „Dankerk“, „Međuzvezdani“, „Početak“ i trilogija „Mračni vitez“, zaradili su preko pet milijardi dolara širom sveta i nagrađeni sa 11 Oskara i 36 nominacija, uključujući i dve nominacije za najbolji film.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Oppenheimer / Openhajmer. Premijera: 20. jul 2023. (19.30; MTS dvorana). Početak prikazivanja: 20. jul 2023. Dužina trajanja: 180 minuta. Države i godina proizvodnje: SAD, VB / 2023. Žanr: biografski, drama, istorijski. Uloge: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh. Reditelj: Christopher Nolan.
(danubeogradu.rs)