Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Tori i Lokita
Novi filmovi u bioskopima: Tori i Lokita
Novi filmovi u bioskopima: Tori i Lokita

Novi filmovi u bioskopima: Tori i Lokita

Od četvrtka, 10. avgusta 2023, na repertoarima domaćih bioskopa naći će se film reditelja Žan-Pjera i Lika Dardena, „Tori i Lokita“.

Dirljiva priča koja navodi na razmišljanje govori o mladoj Lokiti i dvanaestogodišnjem Toriju, siročićima koji u borbi da se snađu i zarade nešto novca daleko u tuđini i na ulici, tvrde da su brat i sestra.

Njihova situacija kao prognanih, usamljenih i eksploatisanih adolescenata, po rečima reditelja, dobija novu dimenziju zahvaljujući njihovom prijateljstvu.

„Naš film je priča o prijateljstvu, predivnom i intenzivnom. Ne onom koje je iznevereno, već onom nepogrešivom“, ističu braća Darden.

O filmu koji je osvojio specijalnu nagradu povodom 75. godišnjice filmskog festivala u Kanu, američki The New Yorker navodi da film „iznosi na videlo lične priče ljudi skrajnutih u senku tekućeg društva“.

Podsetimo, braća Darden, Žan-Pjer i Lik, višestruko su nagrađivani belgijski filmski stvaraoci. Njihov film „Rozeta“ (1999) ovenčan je Zlatnom palmom u Kanu, a isto priznanje osvojili su i za film „Dete“ (2005).

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Tori et Lokita / Tori i Lokita. Početak prikazivanja: 10. avgust 2023. Dužina trajanja: 88 minuta. Države i godina proizvodnje: Francuska, Belgija / 2022. Žanr: drama. Uloge: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj. Reditelji: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne.
(danubeogradu.rs)