Naslovna » Izlasci » Festivali » Dok’n’Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma
Dok'n'Ritam - 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma
Dok'n'Ritam - 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma

Dok’n’Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma

Festival muzičkog dokumentarog filma – Dok’n’Ritam, osmi po redu, biće održan od 20. do 23. septembra 2023. u Domu kulture „Studentski grad“.

Umetnička direktorka i osnivač festivala, Sandra Rančić, o novom izdanju izjavila je:

„Osmo izdanje Dok’n’Ritam festivala održava se pod sloganom SUPER 8 za večnost, inspirisanim simbolikom broja osam koji u sebi nosi beskonačnost, odnosno spoznaju o tome da je promena neprekidna. Posle pauze uslovljene promenom festivalskog termina pokazaćemo osnovnu misiju festivala, a to je afirmacija žanra i očuvanje muzičkih dokumenata. Kada je 2016. godine naš festival pokrenut u regionu gotovo da nije bilo muzičkih dokumentaraca prepoznatih i podržanih od strane institucija. Filmovi su nastajali uglavnom zahvaljujući entuzijazmu, ljubavi i upornosti autora. Ove 2023, slika se potpuno promenila, snima se sve više i u zemlji i regionu, i komercijalni kapacitet muzičkog filma je sve vidljiviji. Iz godine u godinu, sve je više stvaraoca koji se interesuju za produkciju muzičkog dokumentarnog filma, odnosno filma koji postavlja u centar muzičare i njihova dela iz svih žanrova.“

„Mi na Dok’n’Ritam festivalu pružamo priliku da naša publika zaviri u njihove sudbine, krize, procese i životne faze dok nam stvaraju dela za večnost. Ulažemo sve resurse da oni budu vidljiviji i što kvalitetniji – sa svakom nagradom koju dodeli stručni žiri sa jedne, i publika sa druge strane, postavljamo nove reference. Note su večne. Reflektori su usmereni, oko kamere beleži sve. Baza je čvrsta vera da je stvaranje dela u ljubavi ekvivalent vanvremenskom kvalitetu“, zaključuje Rančić.

I ove godine festivalsku publiku očekuje bogat takmičarski, ali i prateći programi i koncerti. Program festivala objavljen je na sajtu DKSG.

Vizuelni identitet festivala osmislio je Goran Dimić. (danubeogradu.rs)