Naslovna » BG svaštara » Medicina » Hirurško uklanjanje mladeža je najbezbednije
Dermatim: Hirurško uklanjanje mladeža je najbezbednije (foto: Hanna Postova / Unsplash)
Dermatim: Hirurško uklanjanje mladeža je najbezbednije (foto: Hanna Postova / Unsplash)

Hirurško uklanjanje mladeža je najbezbednije

Uklanjanje mladeža je potpuno bezbedna procedura ako lekar pravilno odluči koji način uklanjanja mladeža je najadekvatniji za pacijenta.

Hirurško uklanjanje mladeža podrazumeva davanje lokalne anestezije u regiju ispod mladeža. Oseti se blago peckanje i koža potpuno utrne. Isečak se napravi neposredno oko mladeža ako je mladež zdrav, ivice isečka se približe i stave se končići. Konci se uklanjaju nakon sedam do 14 dana, zavisno od regije.

Ožiljak nakon uklanjanja mladeža ili bilo koje druge promene sa kože mora postojati. Oblika je linije dužine prečnika mladeža. Nekada je tako diskretan, da se jedva vidi, a nekada je primetan.

Ožiljak od uklanjanja mladeža zavisi od:

  • mesta gde se mladež nalazio,
  • veličine mladeža,
  • stručnosti hirurga i
  • sklonosti organizma da pravi loše ožiljke, keloide ili hipertrofične ožiljke.
  • Svaki ožiljak se može tretirati laserom nakon uklanjanja i time značajno ublažiti.

Hirurško uklanjanje mladeža je najbezbedniji način uklanjanja melanocitnih lezija, jer je to jedini siguran način da su se uklonile sve ćelije mladeža. Uvek se sprovodi ako uklanjamo mladeže koji su atipični, tj. displastični ili ako postoji sumnja da je mladež prešao u maligni melanom. Isečeno tkivo se u potpunosti šalje na patohistološku verifikaciju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.