Naslovna » BG svaštara » Književnost » Izdanje Kreativnog centra u užem izboru za „Najbolji evropski udžbenik“
BELMA 2023: Izdanje Kreativnog centra u užem izboru za Najbolji evropski udžbenik
BELMA 2023: Izdanje Kreativnog centra u užem izboru za Najbolji evropski udžbenik

Izdanje Kreativnog centra u užem izboru za „Najbolji evropski udžbenik“

Knjiga PUTOVANjE U SREDIŠTE PRIČE autorke Anđelke Ružić, sa ilustracijama Mladena Anđelkovića, našla se u ovogodišnjem užem izboru za Nagradu „Najbolji evropski udžbenik“ (Best European Learning Materials Award – BELMA) u kategoriji udžbenika za osnovnu školu.

Na sajtu BELMA objavljen je spisak knjiga koje su u ovogodišnjem užem izboru.

Nagradu dodeljuju Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. Svečano proglašenje dobitnika ovog prestižnog priznanja očekuje se prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 18. do 22. oktobra.

Priručnik za kreativno pisanje Putovanje u središte priče namenjen je starijim osnovcima, a nastao je s namerom da omogući mladim ljubiteljima čitanja i pisanja da zavire u svet priča, otkriju brojne tajne spisateljskog zanata i ujedno razviju veštinu pisanja.

Sadrži 12 tema sa obrađenim važnim pravilima kojih se pisci drže kako bi napisali dobru i zanimljivu priču. Čitaoci saznaju kako se gradi književni lik, šta je važno za vreme i mesto radnje, kako nastaje zaplet, šta čini dobar početak i dobar kraj priče i mnogo toga drugog.

Knjiga sadrži i zanimljive citate i odlomke kao ilustracije određenih pravila koja pisci primenjuju prilikom pisanja, brojne vežbe, pitanja i zadatke za uvežbavanje veštine pisanja. Priručnik može služiti kao pomoć nastavnicima srpskog jezika, onima koji žele da ponude učenicima na časovima redovne nastave ili u okviru literarne sekcije drugačiji pogled na književnost.

Putovanje u središte priče objavljeno je krajem 2022. godine i veoma brzo je privuklo veliku pažnju dece, nastavnika i roditelja. Uporedo sa izlaskom ovog izdanja pokrenute su i radionice kreativnog pisanja koje vodi autorka Anđelka Ružić, profesorka srpskog jezika i književnosti i urednica u izdavačkoj kući Kreativni centar.

„Knjige i sve što je vezano za njihov nastanak oduvek su bili u fokusu mog interesovanja i zato je profesija urednika za mene bila dragocena – pružila mi je neverovatnu privilegiju da radim ono što volim.

Pisanje i saradnja sa piscima svakako su moji najvažniji zadaci, pa je otuda priručnik Putovanje u središte priče nastao s namerom da mladim zaljubljenicima u knjige prenesem stečeno iskustvo i razotkrijem tajne ovog zanata. Pažljivo sam radila na odabiru materijala koji će ući u priručnik, kao i na njegovom vizuelnom identitetu i veoma me raduje što je taj trud prepoznat i van prostora naše zemlje i što je time priručnik stekao oznaku univerzalnog kvaliteta.

Ulazak u uži izbor za nagradu Najbolji evropski udžbenik veliki je kompliment mojim ukupnim nastojanjima da svojim znanjem i iskustvom doprinesem u stvaranju generacija pre svega strastvenih čitalaca, a potom možda i nekog budućeg pisca na našim prostorima“, istakla je autorka Anđelka Ružić.

Podsećamo na to da je Kreativni centar već osam puta osvojio nagrade za najbolji evropski udžbenik na ovom konkursu:

  • 2021. godine – za knjigu IGRAM SE I RAZMIŠLjAM autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković, u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2018. godine – za knjige iz edicije ŠKOLICE autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2017. godine – za knjige iz edicije ZABAVNI SVET GEOMETRIJE autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2014. godine – za izdanje VESELI VRTIĆ autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2013. godine – za izdanje LIKOVNO ZA PREDŠKOLCE autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika i za izdanje PRIRODA I DRUŠTVO ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE (udžbenički komplet) autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole;
  • 2012. godine – za izdanja MATEMATIKA KAO IGRA 1 i 2 autora Branke Dejić i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2007. godine – za izdanje MUZIČKA KULTURA ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.

Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja.

Ovim nagradama Kreativni centar još jednom je pokazao da kao izdavač udžbenika uvek i pre svega na prvo mesto stavlja kvalitet. Zahvaljujući pažljivom i promišljenom koncipiranju udžbenika, Kreativni centar svrstao se među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje za predškolske ustanove, škole i roditelje u Srbiji. (danubeogradu.rs)