Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Mudrost traume
Novi filmovi u bioskopima: Mudrost traume
Novi filmovi u bioskopima: Mudrost traume

Novi filmovi u bioskopima: Mudrost traume

Dokumentarni film „Mudrost traume“, sa dobitnikom Ordena Kanade, dr Gaborom Mateom, prikazivaće se od 21. septembra 2023. u Cineplexx bioskopima.

Međusobna povezanost epidemija anksioznosti, hroničnih bolesti i upotrebe pshihoaktivnih supstanci je, po dr Gaboru Mateu, normalna – ali ne na način na koji biste mogli pomisliti…

Da li naša najveća bol može da bude put ličnom isceljenju?

Bestseler autor dr Mate istražuje zašto se zapadno društvo suočava s epidemijama kao što su anksioznost, hronične bolesti i upotreba psihoaktivnih supstanci.

Ovo je putovanje s čovekom koji je posvetio svoj život razumevanju veze između bolesti, zavisnosti, traume i društva. Trauma je nevidljiva sila koja oblikuje naše živote. Oblikuje način na koji živimo, volimo i razumemo svet. To je koren naših najdubljih rana.

Doktor Mate nam pruža novu viziju: društvo informisano o traumi u kojem roditelji, nastavnici, lekari, sudije i donosioci važnih odluka nisu fokusirani na potiskivanje simptoma i osuđivanje, već žele da razumeju izvore iz kojih u ranjenoj ljudskoj duši izviru zabrinjavajuća ponašanja i bolesti. On nam ukazuje na put individualnog i kolektivnog isceljenja.

Nakon premijere planiran je panel, na kojem će prisustvovati suosnivačica i globalna direktorka Novak Đoković Fondacije – Jelena Đoković, programska direktorka istoimene fondacije i koautor programa „Podrška, ne perfekcija“ – Smiljana Grujić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu (nekadašnja Fondacija „Tijana Jurić“) – Igor Jurić, kao i lokalni stručnjaci.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Wisdom of Trauma / Mudrost traume. Premijera i početak prikazivanja: Cineplexx Galerija Belgrade, 18. septembar 2023; 19.00. Dužina trajanja: 87 minuta. Država i godina proizvodnje: Kanada / 2021. Žanr: dokumentarni. Pojavljivanja: Gabor Maté, Russel Brand, James Doty, Tim Ferriss. Reditelji: Maurizio Benazzo, Zaya Benazzo.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.