Naslovna » Porodica » Deca » Kreativni centar: Vesna Aleksić – Zombilejci
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Zombilejci
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Zombilejci

Kreativni centar: Vesna Aleksić – Zombilejci

Najnoviji roman naše poznate autorke Vesne Aleksić Zombilejci namenjen je mlađim osnovcima, ali će u njemu uživati i nešto stariji čitaoci.

Slavko je voleo da provodi vikende kod bake i deke na selu. Tamo je sve bilo drugačije nego u gradu – po dvorištu su trčale životinje, a kuća ispunjena starinskim stvarima delovala je raskošno u odnosu na mali stan u kojem je živeo s roditeljima. Umesto na ekranu, igrice „Majnkraft“ igrao je s bakom napolju, u stvarnosti.

Glavni junak romana je dečak Slavko, koji nam pripoveda priču o svom ranom detinjstvu, onom magičnom dobu pre polaska u školu, obeleženom neprekidnom igrom i radošću.

Najlepše dane svog detinjstva on provodi kod bake i deke na selu, gde, oslobođen zidova malog gradskog stana, uživa u prostranstvu dvorišta i društvu životinja. Upija boje, slike i mirise godišnjih doba koja se smenjuju, pa čak i igrice Majnkraft postaju zanimljivije kada se igraju napolju uživo, s bakom, a ne kao kod kuće, na ekranu.

Iako baka nije baš vešta u igranju te igrice i ne razume se sasvim u zombije i zombilejce, Slavko veoma voli da mu je baš ona par. Baka je junakinja i mnogih njihovih drugih igara, podjednako zabavnih, i u tom Slavkovom sećanju zauzima sasvim posebno, centralno mesto. Ipak, ova slika detinjstva iznenada se sasvim menja i Slavku se čini da je cela njegova porodica odjednom zalutala u nekom velikom lavirintu, poput onog u Majnkraftu. Sasvim neočekivano, uz njega se u tom lavirintu nisu zatekli zombilejci, već drugarica iz vrtića po imenu Grejs Čen…

Kreativni centar: Vesna Aleksić - Zombilejci

Vesna Aleksić je uvek vrlo iskrena sa svojim čitaocima i, bez obzira na to koliko su veliki ili mali, nikada ih ne zavodi pričama o detinjstvu koje je obeleženo samo idiličnim slikama odrastanja.

Deca su u njenim knjigama, kao i u životu, deo porodica koje imaju svoje uspone i padove i koje sve te periode proživljavaju vrlo duboko i snažno. Zato nas ona uvek hrabro vodi kroz lavirinte njihovih malih života i velikih patnji s kojima se bore pokušavajući da pronađu izlaz i savladaju izazove pred kojima su se našli. U jednom takvom lavirintu pratićemo i Slavka i sve one njegove tačke uporišta koje će ga izvesti na pravi put.

Priču o Slavku prate odlične ilustracije Dušana Pavlića, koji na sebi svojstven način stvara sasvim posebnu atmosferu u ovoj knjizi. S mnogo topline i posvećenosti detaljima, on oživljava junake i ambijente priče, priređujući nam tako zadovoljstvo da podjednao uživamo i u tekstu i u ilustracijama u knjizi.

Vesna Aleksić se bavi književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za Politiku za decu. Dosad je objavila jedanaest romana, dvanaest knjiga pripovedaka i osam slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja. Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije.

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima. Piše i za odrasle, ponekad samo, kad mora.

Dušan Pavlić je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu.

Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu S decom oko sveta 1 objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne. Jedan od njegovih urednika o njemu je rekao: „On crta dok sedi. On crta dok hoda. On crta dok spava. On crta sve što može ili ne može da zamisli. I svi ga vole. Jedina stvar koju ne voli jeste kada mu neko kaže: ’Nacrtaj mi nešto lepo’.“ Voli da putuje.

(danubeogradu.rs)