Naslovna » BG svaštara » Medicina » Najčešće kožne bolesti i komplikacije
Dermatim: Najčešće kožne bolesti i komplikacije (foto: Humphrey Muleba / Unsplash)
Dermatim: Najčešće kožne bolesti i komplikacije (foto: Humphrey Muleba / Unsplash)

Najčešće kožne bolesti i komplikacije

Većini pacijenata prve asocijacije na kožne bolesti u ekcemi, koprivnjači, psorijaza, gljivica, infekcije bakterijama i različite vrste karcinoma kože.

Ipak, pacijenti se u različitim dobima mogu suočiti i sa različitim problemima. Evo najčeših…

Urasle dlake

Urasle dlake se javljaju kada iščupana ili obrijana dlaka, pri rastu urasta u kožu i tako dovodi do iritacije i upale.

Često do problema dolazi kod osoba koje se intenzivno izbrijavaju ili se depiliraju, a imaju jaku dlaku. Nekad se javlja infekcija i duboki ožiljci. Jedino uspešno i trajno rešenje u prevencji i terapiji urastanja dlaka je epilacija laserom.

Akne

Više od 90 odsto mladih ima problem sa aknama kao i 20 posto odraslih. Bubuljice se mogu potpuno izlečiti, ali je potrebno više od godinu dana konstantnog lečenja.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije su jedno od najčešćih infektivnih oboljenja kože. Javlja se na koži, kosi, noktima. Ljuspavi pečati, čiji je rub crven i naglašen – karakteristični su za gljivične infekcije. Osobe koje su u kontaktu sa životinjama, u većem su riziku da obole. Ove infekcije leče se antimikoticima.

Bradavice

Bradavice izazvane humanim papiloma virusima pojavljuju se najviše na šakama i stopalima. Mogu se naći i na ostalim delovima kože. Infekcija ovim virusom može se dobiti u svim javnim površinama, u saunama, bazenima, vrtićima, jaslicama i u školama. Prenose se direktnim, ali i indirektnim kontaktom sa inficiranog mesta.

Herpes simplex

Više od 70 odsto ljudi pati od ove virusne infekcije. Ovu vrstu herpesa karakterišu epizode izbijanja mehurića, koji su grupisani. Najčešće izbijaju u predelu oko usana. Virus se pojavljuje i nestaje sa kože, a hronično je u ganglionima te regije. Aktivira ga pad imuniteta i stres.

Ekcem

Poremećaj kože koji karakteriše crvena, ljuspava i upaljena koža, koja svrbi. Uzroci kontaktnih ekcema mogu biti različiti. Zbog sve češće upotrebe jakih i agresivnih šampona i sapuna, ali i hemijskih proizvoda, dolazi do sve češće pojave kontaktnih ekcema. Jedan od oblika ekcema, koji počinje još kod dece, jeste atopijski dermatitis. Ovde je izražena alergijska komponenta. Ipak, tokom godina situacija se sa atopijskim dermatitisom poboljšava.

(danubeogradu.rs)