Naslovna » Izlasci » Film » Poznata umetnica Širin Nešat gošća Muzeja savremene umetnosti u Beogradu
Zemlja snova (isečak iz filma uz ljubaznost autorke Širin Nešat)
Zemlja snova (isečak iz filma uz ljubaznost autorke Širin Nešat)

Poznata umetnica Širin Nešat gošća Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

U okviru Programa umetničkog filma Artist’s Film u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, publika će biti u prilici da pogleda filmove umetnice Širin Nešat.

Film „Zemlja snova“ (The Land of Dreams) biće prikazivan od 13. do 16. oktobra, „Bes“ (The Fury) 18. i 19. oktobra, i „Trilogija Sanjari“ (Dreamers Trilogy) od 20. do 22. oktobra.

U petak, 13. oktobra u 17.00, u Sali „Miodrag B. Protić“ Muzeja savremene umetnosti, biće upriličen i razgovor sa umetnicom u okviru kojeg će publika u prisustvu umetnice moći više da sazna o celokupnoj dosadašnjoj praksi Širin Nešat kao i specifičnim procesima rada na filmu.

Broj mesta ograničen, a prisustvo je potrebno unapred najaviti putem zvaničnog mejla Muzeja savremene umetnosti (msub@msub.org.rs) do srede, 11. oktobra.

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način.

U ovogodišnjem, prvom izdanju programa umetničkog filma, MSUB ima zadovoljstvo i čast da predstavi izbor filmova umetnika koji su u dosadašnjoj praksi stekli najviša svetska priznanja i slavu u oblasti filma.

Bes (isečak iz filma uz ljubaznost autorke Širin Nešat)
Bes (isečak iz filma uz ljubaznost autorke Širin Nešat)

Širin Nešat je umetnica i filmska rediteljka iranskog porekla koja živi u Njujorku. Nešat se bavi i trajno eksperimentiše medijima fotografije, videa i filma, u kojima kroz vrlo poetične slike i politički obojene narative preispituje teme moći, religije, rase, pola, kao i odnos između prošlosti i sadašnjosti, Istoka i Zapada, pojedinca i kolektiva kroz prizmu svojih ličnih iskustava kao Iranke koja živi u egzilu.

Nešat je održala brojne samostalne izložbe u muzejima širom sveta, među kojima su Pinakothek der Moderne, Minhen; Muzej moderne umetnosti Fort Vorta; The Broad, Los Anđeles; Museo Correr, Venecija, Italija; Muzej Hiršhorn, Vašington i Institut umetnosti u Detroitu.

Nešat je režirala tri dugometražna filma: „Žene bez muškaraca“ (2009), koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, „Tražeći Oumu Kulthum“ (2017) i najnovije ostvarenje „Zemlja snova“, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Veneciji (2021).

Nešat je dobitnica Zlatnog lava, Prve međunarodne nagrade na 48. Bijenalu u Veneciji (1999), Nagrade slobode Hirošime (2005), Nagrade Doroti i Lilijan Giš (2006), a 2017. dodeljena joj je prestižna nagrada Praemium Imperiale u Tokiju. Zastupaju je Galerija Gledston u Njujorku i Galerija Gudman u Londonu.

Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić, asistentkinja Kristina Armuš. (danubeogradu.rs / KomunikArt)