Naslovna » BG svaštara » Književnost » Vesna Knežević – Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla
Vesna Knežević - Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla (Kreativni centar)
Vesna Knežević - Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla (Kreativni centar)

Vesna Knežević – Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla

Roman Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla Vesne Knežević namenjen je mlađim osnovcima, ali će u njemu uživati čitaoci svih generacija.

Jazavičar Foksi i njegovi prijatelji Gusan i Mačor posećuju Servis za popravku zmajeva i dirižabla i tamo upoznaju Pilota, zaluđenika za parne mašine i mehaničke spravice. Ovaj neobični stimpanker prirediće im nezaboravan let paraglajderom sve do Kovača, koji s gomilom patuljaka živi na Titelskom bregu. Već vam zvuči uvrnuto? Ali čekajte! Prijatelje tek očekuju spust niz planinski tobogan i susret s lovokradicama…

Spremite se za uzbudljivu čitalačku avanturu! Pred vama je knjiga koja donosi pravi vatromet smeha i pozitivne energije – jedna od onih u kojoj ćete već od prve rečenice gotovo bez daha pratiti junake kroz brojne i uzbudljive pustolovine.

Vesna Knežević - Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla / pozivnica

Junak ove priče je jazavičar Foksi, seoski džukac, koji provodi svoje pseće dane na ulicama živopisnog Elizenhajma. Danju jurca za točkovima, ganja mačke i ovce na lokalnom salašu, a noću spava pod zvezdama i sanjari o tome kako su ga na svet rode donele.

U Elizenhajmu Foksi stiče i dobre prijatelje, pre svega seoskog Gusana, velikog borca za guščija prava i Mačora, vlasnika tajne Biblioteke za životinje, a potom i Pilota i Kovača, neobične ljude koji vole da se druže sa životinjama. Oni unose puno radosti u život malog jazavičara, a o njihovim neobičnim i uzbudljivim avanturama i danas se priča među stanovnicima ovog simpatičnog sela.

Sigurnom spisateljskom rukom, sa puno duha i šarma, autorka Vesna Knežević vodi nas kroz priču o Foksiju. Živim i dinamičnim pripovedanjem, uz pregršt humora i uz malu, ali za pripovedanje neophodnu, dozu straha po opstanak našeg junaka (jazavičar je na početku priče siroče bez ikoga svog i mora sam da se snalazi kako bi preživeo na ulici) zabavlja nas i drži u radosnom iščekivanju svake sledeće dogodovštine. Foksijevu družinu čine zabavni i živopisni karakteri koji imaju raznolika interesovanja i pružaju nam brojne informacije – od preporuka romana za čitanje, preko zanimljivosti o bilju i cveću, pa sve do recepata za raznorazne gurmanluke.

Uokvirujući priču o Foksiju slikama iz života spokojnog vojvođanskog sela, autorka nam donosi i sasvim posebnu atmosferu ispunjenu mirisima jela koje su spremale naše bake, neodoljivim ukusima domaćih poslastica i tišinom koja vlada u trenucima popodnevnog odmora.

Pored svih uzbuđenja koja nas očekuju na stranicama ove knjige, naročito zadovoljstvo krije se u tome što nas ona vraća prirodi, vodi daleko od užurbanih gradskih ulica, na mesto gde mirišu zemlja i trava, gde vreme sporije teče, a trenuci dokolice se ispunjavaju čitanjem neke dobre knjige. Možda je tajna u tome što se radi o stvarnom junaku i stvarnom okruženju – jazavičar Foksi je jedan od najomiljenijih stanovnika Belog Blata i autorkin ljubimac.

Roman Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla ilustrovao je naš poznati ilustrator Dušan Pavlić. Svojim tumačenjima, igranjem i nadigravanjem s tekstom dao je posebnu nadogradnju priči, još jednom nam pokazavši kako najbolje knjige za decu predstavljaju upečatljiv spoj dva umetnička izraza. Verujemo da autorski tandem u ovoj knjizi predstavlja upravo jedan od takvih spojeva, i zato kao najbolji prikaz ilustracija u romanu prenosimo reči same autorke:

„Dušan Pavlić je fenomenalan ilustrator, ne samo zato što je izuzetan crtač, već i što hvata duhovitosti u tekstu, humor koji razmenjuju junaci, atmosferu svake scene, i sve to prenosi u ilustraciju. Njegovi crteži imaju dinamiku i ritam, a na nacrtanim likovima vidi se šta osećaju u datom trenutku. Njegov izuzetan rad dao je još jednu važnu dimenziju romanu – sliku koja govori više od hiljadu reči. Sve scene su mi fantastične, ne znam koju bih pre izdvojila: da li onu kada preplašeni junaci jure niz brdo u starinskoj kadi, ili kad Foksi zaljubljeno gleda u rodu na vrhu bandere a u oblačiću iznad glave mu piše mama, ili možda prikaz unutrašnjosti Mačorove Biblioteke s milion šašavih detalja. Kad sam ilustracije prvi put videla, pomislila sam – ovaj čovek ne samo da zna svoj posao nego ga i voli.“

Vesna Knežević (1954) magistar je filozofije iz Beograda, novinarka i publicistkinja. Uređivala je američki časopis BYTE YU, pisala kolumne, intervjue i reportaže za domaće medije interesujući se pre svega za mlade, kulturu i nove tehnologije. Autorka je i šef projekta za decu KID („Komunikacije i interaktivno društvo“).

Godine 2013. dobila je godišnju nagradu Etnografskog muzeja za multimedijalni projekat „Kako je kompjuter postao bog“. Inspirisana kćerkom Marijanom i sinom Viktorom napisala je dečji avanturistički roman „Alisa na Tašmajdanu“, posvećen nemačkoj ovčarki Alisi, porodičnom ljubimcu. Pre tri godine Vesna se odselila s Tašmajdana u vojvođansko selo Belo Blato kod Zrenjanina, gde živi u prirodi s jazavičarem Foksijem, svojim vernim psom. Bavi se permakulturom i piše za decu.

Dušan Pavlić (1968) je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu.

Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu „S decom oko sveta 1“ objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne. Jedan od njegovih urednika je rekao o njemu: „On crta dok sedi. On crta dok hoda. On crta dok spava. On crta sve šta može ili ne može da zamisli. I svi ga vole. Jedina stvar koju ne voli je kada mu neko kaže: ‘Nacrtaj mi nešto lepo’.“ Voli da putuje.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.