Naslovna » Izlasci » Festivali » Filmovi koji će biti prikazani SAMO NA 52. FEST-u
Samo na 52. FEST-u: Prošlo leto
Samo na 52. FEST-u: Prošlo leto

Filmovi koji će biti prikazani SAMO NA 52. FEST-u

Na 52. FEST-u, koji se održava od 23. februara do 3. marta 2024, biće prikazani i brojni filmovi koje publika može videti samo na ovom festivalu.

Neke od ovih filmova, poput ostvarenja „Samsara“ španskog reditelja Luisa Patinja ili filma „Sidoni u Japanu„, sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, publika će moći da pogleda u selekciji „Snoliki film“, a drugi, poput filma „Moja mala noćna tajna“ deo su programske celine „Fest Fokus“.

Program i sve druge informacije vezane za 52. FEST pogledajte OVDE.

Film Luisa Patinja već je ovenčan specijalnim priznanjem žirija na festivalu u Berlinu, kao i „Zlatnim Aleksandrom“ za najbolji film u Solunu. Po oceni kritike, reč je o „najnarativnijem i najdinamičnijem“ ostvarenju ovog reditelja. Deo iste programske celine je film Godfrija Ređoa „Bilo jednom u vremenu„. Proslavljeni reditelj vraća se posle deset godina sa novim eksperimentalnim filmom, koji nije sličan nijednom iz njegove smele karijere. Ova bajka o kraju sveta i početku novog, u trajanju od 51 minuta, „film je prepun vedrine i ritma“, navode kritičari.

Samo na 52. FEST-u: Bilo jednom u vremenu
Samo na 52. FEST-u: Bilo jednom u vremenu

Drama Lisandra Alonsoa „Eureka“ sa Vigom Mortensenom i Kiarom Mastrojani u glavnim ulogama takođe je deo selcije „Snoliki film“. Prema oceni kritike, argentinski reditelj, koji se već dokazao pred kanskom publikom, vratio se da nas povede na još jedno „čudno putovanje u nepoznato“, gradeći priču o policajki iz rezervata Pajn Ridž.

Pionir tibetanskog novog talasa Pema Ceden, reditelj, scenarista i pisac koji je na festivalima osvojio više od 40 nagrada, na Fest dolazi sa dramom „Snežni leopard„. Film koji već ima gran-pri na festivalu Tokio International film, uz potpunu univerzalnost donosi još jednu tipičnu priču o tibetanskoj kulturi koja počinje kada zver iz naslova filma jedne noći upadne u tor za ovce lokalnog stočara i ubije devet ovnova.

Duboko dirljiva drama belgijskog reditelja Basa Devosa „Ovde“ je četvrti igrani film ovog autora, već nagrađivanog na Berlinalu 2014. Nekonvencionalna ljubavna priča o rumunskom građevinskom radniku Stefanu koji živi u Briselu, a nosi se mišlju da se vrati kući, ocenjena je kao „bolno nežna i poetična“ filmska priča.

Samo na FEST-u: Ovde
Samo na FEST-u: Ovde

Francuska rediteljka Elis Žira ostvarenjem „Sidoni u Japanu„, sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, predstavlja se filmom o etabliranoj francuskoj književnici na proputovanju po Japanu. Kritika je već ohrabrila rediteljku Žira ocenom da je sve što je potrebno za snimanje filma pametna i promišljena Izabel Iper, a beogradska publika ovaj film gleda u programskoj celini „Snoliki film“.

Francuska rediteljka i scenaristkinja Katrin Breja poznata je po provokativnim filmovima koji istražuju seksualnost, odnose i porodične sukobe, i predstavlja se dramom „Prošlo leto„. Film prema oceni kritike „prkosi moralnim granicama i narativnim konvencijama“.

Film „Moja mala noćna tajna“ ruske rediteljke Natalije Meščaninove već je osvajao publiku na festivalima u Roterdamu, Ljubljani i Šangaju. Drama o životu tinejdžerke Mire, prema mišljenju filmskih znalaca, vrlo tešku temu obrađuje na napet i uzbudljiv način.

Samo na FEST-u: Tihi trag
Samo na FEST-u: Tihi trag

Danska drama „Tihi trag„, rediteljke Malene Čoi poreklom iz Južne Koreje, o usvojenom mladiću, već je dobila FIPRESCI priznanje u Berlinu i takođe deo je programske celine „Fest Fokus“. I sama usvojena i odrasla u Danskoj, Čoi, kako kaže kritika o ovom ostvarenju, uspeva da sa vrlo malo reči kaže mnogo i pruža „suptilan film, skromnog pristupa, sa intrigantnom pričom o punoletstvu“.

Moje leto sa ajkulom“ celovečernji je igrani debi italijanskog reditelja Davida Đentilea i govori o trinaestogodišnjem Valteru, koji je upravo ostao bez oca po završetku još jedne školske godine. Dok naizgled besciljno luta duž rimske obale, za Valtera počinje nezaboravno putovanje. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.