Naslovna » Izlasci » Festivali » Filmovi nominovani za Oskara na 52. FEST-u
52. FEST: Bartonova akademija
52. FEST: Bartonova akademija

Filmovi nominovani za Oskara na 52. FEST-u

Među filmskim hitovima koje ne treba propustiti na 52. međunarodnom filmskom festivalu FEST, nalaze se i filmovi nominovani za Oskara.

Takođe, na beogradski festival koji traje od 23. februara do 3. marta 2024. dolaze i dela već ovenčana prestižnim nagradama.

Među brojnim ostvarenjima koja na FEST stižu sa priznanjima je „Bartonova akademija“ (The Holdovers) Aleksandra Pejna koja otvara festival, a koja je već nagrađena Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu, koju je poneo Pol Đamati, i za sporednu žensku ulogu, koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

„Bartonova akademija“ ovogodišnji je kandidat za Oskara u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao „šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija“, tumače: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner i drugi. Pejnov film gledamo u okviru programske celine Gala, a pored otvaranja 23. februara u MTS dvorani gledamo ga i 24. februara (MTS dvorana Sala 1, 12.00), bioskopu Cineplexx Galerija 24. februara (Sala 7, 19.00) i u bioskopu Cineplexx Ušće 25. februara (Sala 1, 19.30).

52. FEST: Anatomija pada
52. FEST: Anatomija pada

Francuski film „Anatomija pada“ Žistin Trije, koji se prikazuje u selekciji Gala Plus, ima nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu za Sandru Hiler, ali i još četiri nominacije: najbolji film, režija, originalni scenario, montaža.

Za ovaj film Trije je već ponela Zlatni globus za najbolji strani film i scenario u tandemu sa Arturom Hararijem. „Anatomija pada“ ponela je i kansku „Zlatnu palmu“, te Evropsku filmsku nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu.

Film gledamo u selekciji Gala Plus i to 26. februara (MTS dvorana, Sala 1, 19.30) i 27. februara (MTS dvorana, Sala 1, 12.00), 27. februara (Cineplexx Galerija, Sala 7, 19.00), 28. februara (Cineplexx Ušće, Sala 1, 19.30) i 29. februara (Cineplexx Galerija, Sala 7, 17.00).

52. FEST: Zona interesa
52. FEST: Zona interesa

Ostvarenje Džona Glejzera „Zona interesa“ iz programa Gala Plus ima pet nominacija za Oskara: za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk. Film je već nagrađen u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Ovaj film ima tri nominacije za „Zlatni globus“, za najbolji film – dramu, najbolji strani film, muziku. Uloge tumače: Sandra Hiler, Kristijan Fridel, Maks Bek i drugi.

Film se prikazuje 29. februara (MTS dvorana, Sala 1, 19.30), 1. marta (MTS dvorana, Sala 1, 12.00), 1. marta (Cineplexx Galerija, Sala 7, 19.00), 2. marta (Cineplexx Ušće, Sala 1, 19.30) i 3. marta (Cineplexx Galerija, Sala 5, 17.00).

52. FEST: Ja kapetan
52. FEST: Ja kapetan

Italijansko-belgijsku koprodukciju „Ja kapetan„, reditelja Matea Garonea, gledamo u selekciji FEST Masters. Ovaj film nominovan je za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film i originalni scenario. Garoneu je, za ovaj film, u Veneciji pripala nagrada za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca. U San Sebastijanu naglada publike za najbolji evropski film pripala je baš ovom ostvarenju, a ima i dve EFA nagrade (najbolji evropski film, režija).

Film „Ja kapetan“ se prikazuje 25. februara (MTS dvorana, Sala 1, 17.00), 26.02. (MTS dvorana, Sala 1, 9.30), 26. februara (Cineplexx Galerija, Sala 7, 16.30), 27. februara (MTS dvorana, Sala 6, 14.00) i 28. februara (Jugosovenska kinoteka, sala Makavejev, 21.00).

52. FEST: Četiri ćerke
52. FEST: Četiri ćerke

Dokumentarac „Četiri ćerke„, koprodukcija Francuske, Tunisa, Nemačke i Saudijske Arabije rediteljke Kauter Ben Hania, ima nominaciju za Oskara za najbolji dokumentarni film. Film prati život Olfe, Tunižanke i majke četiri ćerke i deo je selekcije Doku FEST. Film je poneo i nagradu „Zlatno oko“ za najbolji dokumentarni film u Kanu, ali i specijalnu nagradu na festivalu u Čikagu i nagradu za najbolji dokumentarni film u Filadelfiji. Gledamo ga 24. februara (MTS dvorana, Sala 6, 21.30), 25. februara (Dom omladine, 12.30) i 2. marta (Jugoslovenska kinoteka, sala Makavejev, 18.30).

52. FEST: Dečak i čaplja
52. FEST: Dečak i čaplja

Umetnik Hajao Mijazaki na FEST-u se predstavlja animiranim filmom „Dečak i čaplja“ koji je nominovan za Oskara za najbolji animirani film. Ovo ostvarenje osvojilo je BAFTA nagradu za najbolji animirani film, Zlatni Globus za najbolji animirani film, kao i nagradu kritike Critics Choice Award 2024.

Film je na programu 2. marta (MTS dvorana, Sala 1, 17.00), 2. marta (Cineplexx Ušće, Sala 2, 22.16), 2. marta (MTS dvorana, Sala 1, 9.30) i 3. marta (Cineplexx Galerija, Sala 7, 16.30).

Više informacija o FEST-u, kartama kao i program objavili smo na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.