Jezero Očaga

Jezero Očaga je na teritoriji opštine Lazarevac, i jedan je od najatraktivnijih sportsko-rekreativnih centara i jezera Beograda. Nalazi se na šezdesetom kilometru od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, na mestu gde se skreće prema centru Lazarevca…

Već po uređenosti i prostranosti parking prostora, vidi se da se ovo jezero pametno i odgovorno koristi. Nije ni čudo ako se zna da u letnjim mesecima jezero svakodnevno posete hiljade Lazarevčana a i putnika namernika sa magistrale.

Jezero se snabdeva izvorskom vodom koja se svakodnevno filtrira savremenim uređajima. Kvalitet vode se redovno kontroliše i ispunjava sve uslove kvaliteta rečnih voda koje se koriste za kupanje i sportove na vodi. Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u jednom delu nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene a oko velikih hrastova napravljene su cvetne rondele.

Jezero krasi i veštački gejzir za čiju su izradu zbog promenljivog nivoa vode primenjena atipična rešenja. Ovde možete igrati vaterpolo i košarku u vodi ali su urađeni i tereni za odbojku na pesku, mali fudbal na travi, plato za kulturne manifestacije. Za najmlađe postoji i posebno igralište napravljeno od prirodnih materijala. Oko jezera su i klupe sa stolovima, ali predah se može napraviti i u hladu velikih hrastova gde se nalazi restoran na obali jezera.

Postoje i dve skakaonice sa po tri nivoa a najveća atrakciju za decu i mlade je ipak, tobogan. Sa zalaskom sunca ne prestaju aktivnosti na jezeru – dobro osvetljenje omogućava organizovanje koncerata, zabava i drugih manifestacija. Uglavnom su posetioci Očage stanovnici Lazarevca i okolnih opština, ali bi ovo jezero svojom ponudom moglo obogatiti turističku ponudu Beograda i privući i turiste iz cele Srbije.

Iako u Očagi sa kupačima plivaju i ribe od onih najmanjih do kapitalnih primeraka amura, pecanje na ovom jezeru nije moguće. Ovde ribe postoje samo radi ravnoteže eko sistema, a ribolovci svoj mir mogu pronaći sa druge strane ograde, u jezeru Stara Očaga.

4 komentari

  1. koji bus ide iz beograda

  2. Super mesto-svaka cast!!!
    Samo jos koja pecurka da se postavi-malo vise tuseva i naravno da se vrati muzika oko jezera kao sto je i nekad bilo.
    Cista 10-tka

  3. Nemaš direktan bus, ali možeš da koristiš 581 iz centra Beograda, pa da u Lazarevcu presedneš na 120, ali imaš direktno BG voz, koji staje baš kod jezera.

  4. je l mogu da se dovode kucni ljubimci?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.