Naslovna » Volim Beograd » Beogradska jezera » Rabrovačko jezero

Rabrovačko jezero

Rabrovačko jezero (foto: ggajic)
Rabrovačko jezero (foto: ggajic)

Iako se nalazi na teritoriji grada Beograda, Rabrovačko jezero je od centra grada udaljeno gotovo 70 kilometara. Ovo prelepo pitoreskno jezero nalazi se u selu Rabrovac, na teritoriji beogradske opštine Mladenovac.

Do Rabrovca najjednostavnije se stiže ako se na desetom kilometru puta Mladenovac – Kragujevac skrene levo, prema selu Jagnjilo. Lokalnim putem lako se stiže do Rabrovca, ali teško do jezera. Oznaka na putu nema, a ako bilo kog meštanina usput pitate za jezero, uputiće vas u dobrom pravcu. Desno, prema seoskoj crkvi. Rabrovačko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 180 metara a nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka podizanjem brane na potoku Trstenica koji prolazi kroz selo Rabrovo.

Jezero je dugačko 780, široko oko 160 metara i najdublje je od svih beogradskih jezera; na nekim mestima i do 20 metara. Okružuju ga pašnjaci i livade, a raskošne krošnje koje se nadvijaju nad vodom, prave hlad u toplim letnjim danima. Slike, zvuci i mirisi učiniće da vam ni za trenutak ne zafale klupe, molovi, restorani… Ovde nećete naći kafiće i prodavnice, tako da vodu, sokove i grickalice morate pribaviti na putu do jezera. Uređene plaže nema a i prilaz jezeru na mestima pogodnim za kupanje, nije jednostavan. Kako plaža i dalje nije uređena, lokalni klinci se ovde retko kupaju.

Ovo jezero je jako bogato ribom i svojom lepotom jednostavno mami upornije ribolovce. Sa druge strane, zbog nerazvijene infrastrukture, Rabrovačko jezero i pored neosporne divlje lepote, nije za porodični izlet.

2 komentari

  1. Poštovani,
    na linku https://www.danubeogradu.rs/beograd-srbija/beogradska-jezera/rabrovacko-jezero/ se navodi da se Rabrovačko jezero nalazi u Rabrovu, tačan naziv mesta je Rabrovac (Rabrovcu). usput povezano sa svim stranicama posvećenim jezerima i sl. možda bi bilo zanimljivo da se postavi galerija fotografija, koje možete nabaviti od strane čitalaca vašeg portala.
    Pozdrav!

  2. Poštovani Darko,
    Ispravili smo naziv sela. Što se tiče fotografija, postavićemo ako nam neko bude poslao dobre fotografije na danubeogradu@gmail.com.
    Hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.